EXCLUSIV  H.D. Hartmann: Ne trebuie A DOUA REPUBLICĂ. Trebuie decisă soluția politică. Exemplul Italiei

Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

H.D. Hartmann, analist politic, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre posibilitatea trecerii la Republică Parlamentară a României şi a dat exemplul Italiei. 

"Nu îl văd pe dl Ciucă, uitând de uniforma militară, atunci când conflictele subtile care se nasc de oriunde în politică- că sunt de orgolii, de partide, de activişti- nu îl văd capabil să vadă de unde vine conflictul care îi va exploda în faţă. Nu îl văd rezolvând conflictul în mod politic, ci mai degrabă într-un mod militar, iar asta nu va duce la stabilitate. Stabilitatea Guvernului Ciucă nu va fi decât cu pumnul în masă.  Merge o dată, de două ori, în prima Republică a României, care nu are resurse pentru a mai permite o democraţie şi o dezbatere democratică. Ne trebuie a doua Republică, e foarte clar!", a spus H.D. Hartmann. 

Youtube video image

Întrebat de Bogdan Chirieac dacă se referă la necesitatea schimbării Constituţiei, astfel încât Parlamentul să aleagă preşedintele, analistul a răspuns : "Nu ştiu, nu ştiu dacă asta e soluţia. Trebuie decisă soluţia politică. Vrem o Republică prezidenţială, una parlamentară? Vrem o Republică executivă? Italia are o Republică executivă, de exemplu, să nu uităm. Nu ştim încă cum ar trebui să fie noua formulă. Dar îmi este clar, ca analist, uitându-mă în jur la toate problemele pe care le au statele, că prima Republică a României nu mai face faţă acestor provocări". 

”A costat foarte mult”

Bogdan Chirieac a întrebat cum ar trebui să arate această a doua Republică a României, iar jurnalistul Val Vâlcu a intervenit şi a spus că "în principal, a monarhie". 

"Monarhia în România nu are resursa biologică. Avem şi noi, ca alte mari monarhii, perioada femeilor. Din nefericire, acum 20 de ani, momentul deciziei de a nu avea o continuitate biologică a Regelui Mihai, în sensul de a-l creşte pe Nicolae cum trebuie crescut pentru a fi un posibil rege, a costat foarte mult. Preţul acestui fapt este pierderea liniei monarhice româneşti", a mai precizat H.D. Hartmann. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO

"Un Guvern cu susţinere de aproape 70% în Parlament trebuie să îşi asume şi reforme importante. Din perspectiva noastră cea mai importantă este revizuirea Constituţiei - în primul rând trebuie să clarificăm ce fel de republică este România. Noi vom propune partenerilor noştri introducerea republicii parlamentare", a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR. VEZI CONTINUAREA AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel