George Mihăiță și Costel Constantin vor primi fiecare o stea pe Aleea Celebrităților

Actorii George Mihăiță și Costel Constantin vor primi, sâmbătă 20 octombrie, la orele 12.00, în Piaţa Timpului, câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea teatrului şi filmului românesc, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru o viaţă dăruită teatrului românesc.

Evenimentul este organizat de Teatrul Metropolis din Capitală, Primăria Municipiului Bucureşti şi centrul comercial Cocor.

Potrivit directorului Teatrului Metropolis, George Ivașcu, “Teatrul este ca o tablă de şah pe care fiecare actor se mişcă gândit, socotit, calculat. Pe această tablă de şah, actorii: George Mihăiţă şi Costel Constantin şi-au caligrafiat la superlativ drumul prin teatru, prin rolurile interpretate, de tragedie, dramă şi comedie, vorbind prin personajele întruchipate, prin tot ceea ce au făcut în cariera lor. Nu i-am văzut în “spectacole de serviciu”, în sensul că, au avut talent şi noroc, încă de la debut au venit rolurile spre dânşii, nu le-au căutat, înscriindu-se prin interpretarea lor în generaţia de maeştri ai scenei naţionale. Este o onoare pentru mine, în calitate de director, de actor şi coleg, să le acordăm câte o stea pe Aleea Celebrităţilor în semn de aleasă preţuire”, a mai spus George Ivaşcu,.

“Placheta Bucureştiului” va fi înmânată de către Primarul General al Capitalei Sorin Oprescu, care va participa și la decernarea celor două stele, actorilor George Mihăiţă şi Costel Constantin, care vor primi și câte o stea din aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

"Proiectul cultural Aleea Celebrităților (Walk of Fame) face parte din strategia Cocor de promovare a valorilor românești. Este o onoare pentru noi să putem susţine arta şi cultura românească prin intermediul proiectului Aleea Celebrităţilor. Dupa ce în luna august am îmbogățit Aleea Celebrităților cu steaua domnului Horațiu Mălăele, astăzi a venit rândul altor doi mari actori ai scenei românești să dețină câte o stea pe Walk of Fame: George Mihăiță și Costel Constantin. Pentru faptul că cei doi au încântat publicul românesc cu zeci de roluri memorabile, dar mai ales pentru talentul și devotamentul lor, le mulțumim. Cocor susține brandurile românești și prin deschiderea Galeriei Designerilor Români, singurul magazin multibrand din România care reunește creațiile celor mai importanți designeri autohtoni.” declară domnul Daniel Stoica, acționar Cocor S.A.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural, care a debutat în ianuarie 2011, și găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru şi Iurie Darie, U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” și Horaţiu Mălăele.

Actorul George Mihăiţă, născut la 23 septembrie 1948, Moreni, judeţul Dâmboviţa, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1971, la clasa prof. univ. Sanda Manu, remarcându-se alături de colegii actori: Gelu Niţu, Mircea Diaconu, Mugur Avramescu, Mugur Avramescu, Mircea Creţu, încă de la examenul de licenţă în spectacolul cu piesa “Diavolul alb”, de John Webmaster.

De-a lungul carierei sale a jucat alături de nume astăzi legendare: Emil Botta şi George Constantin, dând viaţă zecilor de roluri în spectacole de teatru la Teatrul de Comedie, Teatrul “L.S. Bulandra”, Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” etc., în spectacole regizate de: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Horaţiu Mălăele, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija. Debutul în film se întâmplă în anul al II-lea de facultate, când primeşte un rol de referinţă în „Reconstituirea", regizat de Lucian Pintilie. De atunci şi până în prezent a colaborat cu numeroşi regizori de film: Radu Gabrea, Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu, Silviu Purcărete etc. Ar fi avut şansa să joace în filmele marelui regizor Italian Michelangelo Antonioni, dacă scrisoarea pe care o trimisese regizorul la Ministerul Culturii, prin anii '70, ar fi ajuns în mâna actorului la timp, nu după 10 ani. De-a lungul timpului a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, a jucat în spectacole de teatru de televiziune, dar şi în seriale de telviziune. Din 1990 până în 2000 a condus numeroase publicaţii adresate adolescenţilor: “Salut”, “Salut paranormal”, “Salut rebusist”, “Integrame salut”, “Sexualitatea”, “Salut Generaţia Pro”, “Super”, şi a ajuns la a XIII-a ediţie a festivalului adolescenţilor “Jos Pălăria”.

În 1994 propune Camerei Deputaţilor şi Parlamentului României proiectul de lege privind Ziua Adolescentului, iar în 1997 Preşedintele României promulgă Legea nr. 197/1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în a doua duminică din luna mai.

Deţinător a numeroase premii pentru activitatea teatrală şi cinematografică este nominalizat pentru ediţia UNITER (a XVIII / 19 aprilie 2010 ) pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov din spectacolul cu piesa "Casa Zoikai" de la Teatrul de Comedie, ca fiind cel mai bun interpret de teatru al anului 2009.

Din 2002 este director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, unde a iniţiat şi se desfăşiară anual, Festivalul comediei româneşti “FestCo”. În prezent, poate fi văzut pe scena Teatrului de Comedie în spectacolele: „O scrisoare pierdută" (Agamiţă Dandanache), regia Alexandru Dabija, „Casa Zoikăi" de M. Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu, „Revizorul" (primarul), regia Horaţiu Mălăele, „Clinica" şi „Poker", de Adrian Lustig în regia Alexandru Tocilescu, „Femeia care şi-a pierdut jartierele" de Eugène Labiche, în regia Silviu Purcărete (la Sala Romexpo).

Patron şi gazdă de cafenea în centrul oraşului, asociat în proiectul - pilot de reintegrare socio - profesională prin artă a categoriilor defavorizate din Bucureşti "Opera Prima", actorul George Mihăiţă citeşte alături de studenţi şi actori în licee, texte din programa şcolară. Iubeşte copiii, teatrul şi adolescenţa. Iubeşte copiii, pentru că-i „umple sufletul cu bucurie”, teatrul e ca o “a doua respiraţie”, se defineşte drept un etern „adolescent întârziat“, iar de “fenomenul adolescenţilor” e îndrăgostit pe viaţă.

 Pe de altă parte, actorul Costel Constantin s-a născut în Galaţi, la 20 octombrie 1942, în familia unui siderurgist de la uzinele Titan. În perioada liceului a fost membru al trupei de teatru a şcolii, dar pasiunea pentru meseria de actor a moştenit-o de la fratele mamei sale, Damian Bozianu, actor renumit în Galaţi, care i-a fost model. Astfel, proaspătul liceean dă admitere şi reuşeşte din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică absolvind facultatea în 1964, cu rolul de licenţă Laertes, din spectacolul cu piesa „Hamlet”, de William Shakespeare, la clasa Beate Fredanov, având colegi de clasă pe Ion Caramitru, Virgil Ogăşanu, Ştefan Radof, Valeria Seciu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel şi mulţi alţii. După terminarea Facultăţii de teatru a debutat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi (1965-1969), cu rolul călugărul tânăr, din spectacolul cu piesa “Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroama-Stanca, unde a jucat şi alte roluri importante în spectacole cu piese de Sofocle, alături de Marcela Rusu şi Radu Beligan, despre care declară sincer că: “au fost primii paşi pe o scenă covârşitor de importantă şi primii paşi contează totdeauna."

Din 1970 se transferă la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde dă viaţă altor partituri actoriceşti de excepţie, pe tabla de şah a teatrului românesc. A interpretat memorabil rolul lui Ştefan cel Mare din spectacolul cu piesa “Apus de soare” de Barbu Ştefanescu Delavrancea înscriindu-se printre actorii de mare valoare ai scenei româneşti, care au interpretat acest rol: Constantin Nottara, George Calboreanu şi George Vraca. Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti, primeşte pentru performanţele sale artistice: Premiul I pentru interpretare masculină (1970), Premiul revistei “Teatru” pentru “cel mai bun spectacol” şi din nou “pentru cea mai bună interpretare masculină “ la Festivalul Artelor (1983), Premiul “pentru cel mai bun spectacol cu o piesa romanească” în cadrul Festivalului “I. L. Caragiale” (1990). În 2002 i s-a conferit Ordinul National “Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.În stagiunea 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti are roluri în spectacolele: “Vizita bătrânei doamne”, „Sinucigaşul”, „Sâmbătă, duminică, luni”. De-a lungul carierei actoriceşti a mai jucat în: spectacole de teatru radiofonic, teatru pentru copii, în filme pentru cinema şi televiziune. În film de ficţiune de lung metraj a colaborat cu regizori ca: Elisabeta Bostan, Andrei Bleier, Dan Piţa, Mircea Daneliuc. A jucat şi în filme pentru televiziune ca: “Tandreţea lăcustelor”, „Aniela” sau recentul serial „Iubire şi onoare”.

După cum declară prin interviuri, nu ajunge la evenimentele mondene, pentru că îşi petrece timpul liber, la Breaza, unde are o casă. Acolo se relaxează plantând flori în mica grădină, îngrijindu-le, unde se relaxează, gătind româneşte reţete culinare din vremea bunicii.Pe lângă mentorul său din studenţie, Ion Finteşteanu, alţi doi mari actori ai scenei româneşti i-au influenţat viaţa şi meseria: Radu Beligan, pentru că l-a dus la teatrul din Iaşi, unde a jucat alături de alţi mari actori în spectacole cu răsunet în teatru, şi actorul George Constantin, alături de care a jucat fascinat de jocul său.Este căsătorit de peste 30 de ani cu Mihaela despre care declară cu multă dragoste : "În cazul meu, norocul a însemnat întălnirea cu soţia mea, Mihaela. Suntem de 30 de ani împreună. Ne completăm. O relaţie ca să functioneze, trebuie consolidată. Trebuie să dublezi permanent cu inteligenţă şi sensibilitate."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel