Generalul DAN VOINEA, Adevărul juridic despre decembrie 1989

Duminică 18 decembrie 2016, de la ora 11.00, la Sala PICTURA, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL, Generalul DAN VOINEA prezintă conferinţa cu tema Adevărul juridic despre decembrie 1989.


În preajma comemorării evenimentelor din 22 decembrie 1989, ultima Conferință a Teatrului Național din acest an îl are ca invitat pe Generalul Dan Voinea, magistratul care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste: dosarul Revoluției din decembrie 1989 și cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Cu ocazia conferinței, se va lansa volumul „Dosarele Securității. Marian Munteanu și Miron Cozma versus Piața Universității” de Ramona Ursu, apărut la Editura Integral, 2016.


Citește și: Teatrul ABRACADABRA, invitație la NAȘTEREA PRUNCULUI - SĂRBĂTOAREA CRĂCIUNULUI


Citește și: Aproape 4000 de persoane au participat la "Poveste de Crăciun"

 „Dosarul juridic al evenimentelor din 16-22 decembrie 1989 este mult diferit de ceea ce se vehiculează în cercurile politice și mass-media și contrazice speculațiile potrivit cărora în România ar fi avut loc o lovitură de stat. Din dosar rezultă că schimbarea regimului comunist s-a datorat sacrificiului făcut de tinerii români și nu este un efect al intervenției KGB-ului și a altor servicii de informații străine. Tot din dosar reiese că, în perioada 22-28 decembrie ’89, se manifestă fenomenul terorist care a avut ca scop înăbușirea revoltei și reinstaurarea reprezentanților administrației comuniste. Cauza tergiversării cercetărilor în dosarele privind victimele din decembrie 1989 este justiția înregimentată politic, care a influențat soluționarea dosarelor menite să demaște crimele din decembrie 89 și pe cele de la mineriade. Aceleași forte care au acționat represiv în ‘89 au acționat și în 13-15 iunie 1990”. (Gen. Dan Voinea)

Despre Dan Voinea

Născut pe 23 iulie 1950, Dan Voinea este general și magistrat român. Este procuror militar din anul 1982, între anii 1997 și 2000 a deținut șefia Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În decembrie 1989, când avea gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare, a fost desemnat procuror în procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el întocmind rechizitoriul pe baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, în 25 decembrie 1989. Generalul magistrat Voinea este cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al Revoluției din decembrie 1989 și cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990.  Printre alte dosare instrumentate se numără și cel al atacului împotriva postului de radio „Europa Liberă”, cu sediul la München, comis de Carlos Șacalul la cererea lui Nicolae Ceaușescu, în 1981. În 2006, Dan Voinea a fost numit în funcția de procuror militar șef adjunct al Secției Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General. A fost propus de ministrul Justiției de atunci, Monica Macovei, primind apoi aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi. Până în octombrie 2007 a deținut și interimatul șefiei Parchetelor Militare.

În 2008, șeful Ministerului Public, Laura Kövesi, a cerut revocarea lui Voinea din funcția de adjunct al șefului Secției Parchetelor Militare pentru folosirea defectuoasă a resurselor umane ale secției. Ea l-a acuzat de nefinalizarea nici după 18 ani a dosarelor revoluției și mineriadelor. Prin decrete semnate de Președintele Traian Băsescu, în 20 martie 2009, generalul maior magistrat Dan Voinea a fost revocat din funcția de procuror șef adjunct al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în 1 aprilie a fost pensionat.

În 2009, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea lui Voinea de reîncadrare în funcția de procuror civil la Parchetul instanței supreme.

În prezent, Dan Voinea este avocat și conferențiar al Universității „Titu Maiorescu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel