Günter Grass, laureat al premiului Nobel, a murit

Scriitorul german Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 1999, a decedat, luni, la vârsta de 87 de ani, într-o clinică din Lübeck, potrivit editurii sale Steidl, citată de AFP. 

Günter Grass, cunoscut pentru convingerile sale de stânga și pentru opiniile sale controversate, este cel mai renumit scriitor german pe plan mondial din a doua jumătate a secolului XX, scrie agerpres.ro.

După succesul global obținut cu romanul său "Toba de tinichea", care a apărut în 1959, Günter Grass a fost considerat unul dintre cei mai importanți autori din lume. Cartea sa revoluționară a fost vândută în peste trei milioane de exemplare și tradusă în 24 de limbi.

Romanul "Toba de tinichea" a fost ecranizat în anul 1979 într-un film, care a câștigat în același an premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes și în anul următor Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. 

În anul 1999, scriitorul german, cunoscut pentru mustața lui stufoasă și nelipsita pipă, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Grass s-a născut la 16 octombrie 1927, la Dantzig, unde a mers la școală. În tinerețe, a făcut parte în tinerețe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deși în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist. În perioada 1948-1952 a studiat grafica și sculptura la Academia de Artă din Düsseldorf, iar, în ultima parte a vieții, romanicerul s-a consacrat desenului și picturii în acuarelă. 

Între operele sale cele mai cunoscute figurează "Pisica și șoarecele", "Ani de câine", "Anestezie locală", "Calcanul", "Șobolanul", "Apel către broasca râioasă", "Secolul meu", "În mers de rac", sau "Aparatul de fotografiat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel