"Freezing rain" paralizează România. De ce nu se poate scăpa de stratul de gheaţă

Un fenomen deosebit de rar va apărea în perioada următoare: "Freezing rain", ploaia înghețată. Fenomenul apare atunci când temperaturile sunt sub pragul de îngheț. Picăturile de apă trec printr-o suprarăcire și îngheață la impactul cu orice obiect întâlnit. Și Bucureștiul va avea parte de acest fenomen.

Principala problemă provocată de ploaia de gheaţă va fi pentru şoferi. Străzile se vor transforma practic într-un patinoar imens. Materialul anti-derapant nu este conceput pentru a topi gheaţa, iar utilejele de deszăpezire nu pot rade cu lama asfaltul.

Probleme vor avea şi pietonii, pentru că stratul de zăpadă care este aşternut în acest moment practic va deveni un sloi de gheaţă. Dacă până acum problemele cele mai mari au fost provocate de gerul năprasnic, din acest moment salvările vor fi probabil asaltate de oamenii care vor pica pe gheaţă.

Nici cablurile de înaltă tensiune nu vor scăpa de ameninţarea freezing rain. Greutatea care se va aşterne pe cabluri riscă să producă pagube însemnate, pentru că multe cabluri se vor rupe. Problema va fi pentru cei care s-a debranşat de la reţeua de încălzire centralizată şi funcţionează pe centrale electrice. Nici în afara Capitalei lucrurile nu vor fi mai roz. Este cunoscut faptul că în aceste zone nu s-a făcut racordarea la gaze şi oamenii se încălzesc în cele mai multe cazuri cu centrale electrice. Ba mai mult există zone unde nu este apă curentă, iar oamenii au hidrofor personal pentru a trage apa din pământ. În aceste cazuri oamenii sunt dependenţi de curent atât pentru apă, cât şi pentru căldură.

Pomii vor fi şi ei foarte afectaţi de ploaia de gheaţă. Stropii de apă vor îngheţa instant pe crengile copacilor şi multe dintre crengi se vor rupe. Problemele vor fi atât pentru oameni care riscă să fie loviţi de crengile îngheţate, cât şi pentru pomicultori care îşi văd încă de pe acum recolta compromisă.

Ploaia îngheţată este deosebit de periculoasă şi pentru avioane, întrucât cele mai multe din ele nu au echipamentul de dezgheţare necesar pentru a zbura în astfel de ploi. Ploile îngheţate foarte puternice pot copleşi, însă, chiar şi cele mai sofisticate echipamente de dezgheţare ale avioanelor şi elicopterelor.

Citeşte şi:

Alertă pentru un fenomen meteo extrem, întâlnit rar în România: “Freezing rain” – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel