Federaţia iraniană, suspendată ca urmare a refuzului de a lupta cu sportivi israelieni

Federaţia internaţională de judo (FIJ) a confirmat marţi suspendarea Federaţiei iraniene de profil, ameninţată şi cu excluderea de la JO 2020 de la Tokyo, ca urmare a refuzului de a participa la lupte cu sportivi din Israel, anunţă AFP.

FIJ suspendase provizoriu Federaţia din Iran pe 18 septembrie, însă marţi a confirmat decizia din urmă cu o lună, motivând că oficialii iranieni au încălcat regulamentul său privind respectarea spiritului olimpic (...), a principiului neutralităţii politice şi a universalităţii" sportului.

Forul mondial a indicat că suspendarea va rămâne în vigoare până când conducerea Federaţiei iraniene va oferi garanţii solide că nu va mai încălca principiile enumerate şi va accepta ca sportivii săi să înfrunte adversari din Israel.

Iranul a fost suspendat provizoriu de Federaţia internaţională de judo pentru că i-a impus unui sportiv al său, Saeid Mollaei, să piardă două meciuri la Mondialele 2019, pentru a evita să înfrunte un concurent israelian.

La sfârşitul lui august, la Tokyo, Mollaei, campion mondial en titre la categoria 81 kg, a fost învins în semifinală, apoi în meciul pentru locul 3, clasându-se în final pe poziţia a cincea. Judoka de 27 de ani a explicat atunci că a fost supus unor presiuni din partea autorităţilor iraniene, pentru a nu-l întâlni în finală pe israelianul Sagi Muki. Acesta a câştigat în final medalia de aur.

Mollaei a primit imediat susţinerea IJF.

"Faptele presupuse sunt suficient de grave pentru a lua în calcul aplicarea unei sancţiuni cu titlu provizoriu", a scris în septembrie IJF într-un comunicat.

Comisia de disciplină a IJF nota că "fapte asemănătoare au fost observate în trecut" şi "are motive puternice să creadă că Federaţia iraniană de judo va continua" cu asemenea practici, a adăugat IJF, al cărei preşedinte, Marius Vizer, este de origine română. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel