EXCLUSIV  Episod amuzant din istorie. Cum au încercat românii să-i păcălească pe turci. Daniel Cristea-Enache: Inventivitate și viclenie

În cadrul emisiunii De Ce Citim de la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache a povestit un episod amuzant din istoria României.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a povestit, în cadrul emisiunii De Ce Citim de la DC News, un episod amuzant din istoria României:

„La un moment dat, s-au întâlnit ai noștri cu turcii ca să analizeze documentele unei înțelegeri de acum câteva sute de ani, pentru că turcii ar fi vrut să verifice dacă noi aveam acele drepturi în schimbul tributului. Ai noștri nu găseau documentele, deoarece ele nu existau sau, dacă existau, fuseseră pierdute, distruse. Ei nu aveau documentele să le arate turcilor, se întâmpla cu vreo două secole în urmă, când noi eram într-un raport de vasalitate față de puterea otomană care conducea în Moldova și Țara Românească.

Noi plăteam tribut, dar aveam dreptul să ne păstrăm credința, să ne construim biserici, ele nu erau transformate în moschee, ceea ce în alte spații nu se petrecuse. Acolo, ei au reușit să supună complet“, a povestit criticul literar.

Am încercat să-i păcălim pe turci

„Aceste înțelegeri au fost niște documente scrise, cu peceți, cu tot ce trebuie, dar nu mai erau găsite. Turcii voiau să renegocieze condițiile, iar ai noștri, cu inventivitate și viclenie, au produs ad-hoc niște documente, cu lumânarea, cu tot felul de artificii, le-au înnegrit, le-au îngălbenit, ca să le dea o patină de vechime, dar, de fapt, ele au fost niște fake-uri, niște plastografii, la fel ca în PhotoShop. Le-au oferit turcilor și  aceștia și-au dat seama că nu sunt documentele originale, dar, pentru că nici ei nu aveau interes să se certe, le-au luat de bune. În felul acesta, prin invenție, s-a păstrat vechea înțelegere care consacra acest raport de vasalitate prin care domnii erau numiți sau revocați de la Înalta Poartă“, a a conchis criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel