Draga Olteanu Matei - ziua de naștere. Aniversare alături de sute de spectatori

Îndrăgita actriţă Draga Olteanu Matei a împlinit miercuri 85 de ani de viaţă şi 60 de ani de teatru şi film, fiind sărbătorită, cu public, la Cinematograful 'Dacia' din Piatra-Neamţ.

Sute de oameni au venit să o felicite pe actriţa stabilită de aproape 20 de ani la Piatra-Neamţ, însă alături de Draga Olteanu Matei au ţinut să fie prezenţi şi colegi de scenă: Dan Puric, Dorel Vişan, Ovidiu Cuncea, Vladimir Găitan şi regizorul Şerban Georgescu. Aceştia au evocat personalitatea actriţei, dar au povestit şi momente inedite petrecute de-a lungul carierei alături de Draga Olteanu Matei.

La rândul său, extrem de emoţionată, Draga Olteanu Matei şi-a adus aminte de prima întâlnire cu oraşul Piatra-Neamţ, cel care avea să îi devină cămin temporar, după căsătoria cu doctorul Matei, iar acum oraşul în care s-a stabilit.

Am venit în 1958 cu 'Reţeta fericirii'

'Vă mulţumesc pentru căldura cu care m-aţi primit în această seară. Vă mulţumesc că m-aţi primit acum 48 de ani în oraşul dumneavoastră. Eu, de fapt, sunt locuitoare a oraşului Piatra-Neamţ din 1970. Sunt foarte fericită că doctorul Matei m-a luat de nevastă şi m-a adus în aceste locuri. Am venit în 1958 cu 'Reţeta fericirii' a lui Aurel Baranga. Am jucat aici, la teatru. Maestrul Niky Atanasiu ne-a poftit în piaţă, la o cârciumioară pe care o ştia el demult. Ne-am dus acolo, am intrat într-o pivnicioară, acolo am mâncat ca lumea: măduvioare, cârnăciori etc. Am cântat, am povestit, ne-am simţit bine, dar se apropia de ziuă şi am pornit către gară, şi am plecat cântând. Pe bulevardul 9 Mai, la numărul 9, era o căsuţă care avea în curte un lan de regina nopţii. Cum veneam noi cântând, m-am oprit de mireasmă. Atunci am realizat că noi lălăim între nişte case care dorm. Ne-am oprit cu toţii din zgomot, m-am apropiat de grădina aceea, era glicină pe balcon, iar în faţă, lan de regina nopţii. Am plecat, au trecut mulţi ani de atunci. Au trecut anii, s-a întâmplat că l-am cunoscut pe doctorul Matei, care m-a adus acasă, la părinţii lui, să mă cunoască. Şi când m-a adus aici, la Piatra Neamţ, m-a adus exact la căsuţa aceea', a povestit Draga Olteanu Matei.

Timp de două ore, pe scena Cinematografului 'Dacia' au avut loc momente îndelung aplaudate de public, între care şi un monolog al Coanei Chiriţa, interpretat de Teodora Tanasă, de 11 ani, care a adus aminte de rolul care a făcut-o celebră pe Draga Olteanu Matei. Aniversarea actriţei Draga Olteanu Matei a fost organizată de Consiliul Judeţean Neamţ în cadrul Galei Ambasadorilor Nemţeni şi s-a încheiat cu proiecţia filmului 'Patima'.

Draga Olteanu Matei, carieră

Născută pe 24 octombrie 1933 la Bucureşti, Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1956. În întreaga ei carieră a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în film, teatru şi televiziune.

A interpretat roluri antologice în filme care au marcat istoria cinematografului românesc, precum 'Cucoana Chiriţa' (regia - Mircea Drăgan, 1986), 'Ilustrate cu flori de câmp' (regia - Andrei Blaier, 1974), 'Nea Mărin Miliardar' (regia - Sergiu Nicolaescu, 1979) sau 'Buletin de Bucureşti' (regia - Virgil Calotescu, 1982).

Draga Olteanu Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul 'Blanca' (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici. Alături de aceştia doi, dar şi de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai importante personalităţi ale generaţiei sale de actori.

Pe parcursul carierei sale în film, Draga Olteanu Matei a colaborat şi cu regizori importanţi, precum Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, Elisabeta Bostan sau Geo Saizescu. După pensionarea sa, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2007, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamţ, unde şi-a înfiinţat propria companie - 'Teatrul Vostru' - primul teatru particular din România cu actori neprofesionişti, însă acesta şi-a întrerupt activitatea din cauza stării de sănătate a actriţei. În 2010, Draga Olteanu Matei a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel