EXCLUSIV  Dr. Gheorghe Niță, interviu: Cancerul de prostată: chirurgia robotică, standardul de aur în terapie

Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, vorbește despre chirurgia robotică, cea mai avansată metodă de terapie a cancerului de prostată, în cadrul interviului de la DC News, în emisiunea „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.  

Depistarea precoce a cancerului de prostată este deosebit de importantă pentru creșterea șanselor de vindecare a acestei boli. Ca test de screening se recomandă dozarea antigenului specific prostatic sau PSA. „În literatură au fost controverse și încă sunt: în ce măsură are valoare acestă metodă, în ce măsură putem depista precoce un cancer de prostată cu ajutorul ei sau nu? Sau riscăm să supratratăm niște leziuni care de fapt nu sunt cancere?”, întreabă prof. dr. Irinel Popescu.

„Cancerul de prostată este o afecțiune foarte frecventă: unul din șapte bărbați prezintă risc de a face cancer de prostată de-a lungul vieții. Este o afecțiune foarte frecvent întâlnită și sigur că și numărul pacienților care se adresează pentru operații este destul de mare. Prostatectomia radicală, operație de elecție pentru cancerul de prostată localizat, la un pacient a cărui speranță de viață trece de 10 ani reprezintă operația gold standard. (...) Chirurgia robotică este considerată la acest moment intervenția gold standard pentru asemenea cazuri, deoarece oferă cele mai bune rezultate”, afirmă dr. Gheorghe Niță. 

Cancerul de prostată apare mai ales la pacienți de peste 50 de ani. Cu cât apare mai târziu boala, în principiu, cu atât este mai puțin agresivă. 

„Grupa de vârstă cea mai importantă pentru diagnostic este între 55 și 75 de ani. Este grupa cu cel mai mare risc, care merită o depistare activă a acestei boli. Sunt rare cazurile cu cancer de prostată sub 55 de ani. Eu am avut un pacient de 39 de ani, dar sunt excepții. Însă trebuie să avem în vedere și acestea la bărbați cu risc, bărbați ai căror tați au avut cancer de prostată. Există un factor de transmitere ereditară a cancerului de prostată”, explică dr. Gheorghe Niță. 

Pentru depistarea cancerului de prostată există un test de sânge simplu, care se numește PSA sau antigen specific prostatic. „Este o proteină, o moleculă produsă doar în prostată, astfel încât la pacienții la care este extirpată complet prostata, acest PSA devine 0. El crește foarte mult în cancerul de prostată, dar poate crește și în alte afecțiuni, așa încât nu este 100% ca un pacient care are un PSA în afara limitelor normale (0-4 nanograme/ml), un PSA de 6 sau de 7, nu e obligatoriu să aibă un cancer de prostată. Există creșteri ale acestui PSA și în alte afecțiuni, precum în inflamări sau în creșteri benigne ale prostatei, așa-numitul adnenom de prostată. Diagnosticul de certitudine al unui cancer de prostată este și rămâne în continuare biopsia”, precizează dr. Gheorghe Niță. 

Fără biopsie, în momentul de față, nu este acceptat diagnosticul de cancer de prostată. 

Există și pacienți care au cancer de prostată, iar PSA-ul lor este în limite normale și totuși boala lor este destul de avansată, menționează medicul. 

PSA-ul reprezintă un element de screening foarte important, dar nu trebuie să fie singurul.

Urmărește în continuare răspunsul privind detaliile despre testul PSA:

Vezi interviul integral aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel