EXCLUSIV  Dr. Gheorghe Niță, interviu: Cancerul de prostată: operația robotică, abordarea cea mai sigură

Despre operația robotică în cancerul de prostată vorbește dr. Gheorghe Niță, invitat la DC News, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale. 

„Operația gold standard pentru cancerul de prostată, dacă e să alegem cea mai bună alternativă terapeutică pentru cancerul de prostată este operația robotică. Robotul îți permite o vizualizare tridimensională, 3D, o acuratețe și o precizie foarte mare a mișcărilor. Prostata este o glandă situată într-un spațiu foarte îngust, la care accesul și vizibilitatea sunt destul de slabe, în cazul chirurgiei deschise, de exemplu. E recunoscut faptul că rezultatele funcționale de după operație sunt net superioare în cazul chirurgiei robotice, comparativ cu chirurgia deschisă”, a explicat dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog la Spitalul Ponderas. 

Cancerul de prostată: operația prezervă funcția sexuală și continența urinară

În jurul prostatei sunt cel puțin trei structuri foarte sensibile care trebuie prezervate: rectul, sfincterul, situat chiar la zona terminală a prostatei, și bandeletele neurovasculare, acele structuri implicate în menținerea erecției.

„Vizibilitatea foarte bună oferită de chirurgia robotică, faptul că vezi tridimensional într-un spațiu îngust, îți permite să identifici aceste structuri, iar manevrabilitatea excepțională a instrumentarului robotic, care e manipulat până la urmă tot de chirurg, îți permite să prezervi aceste structuri și să nu alterezi acele bandelete, astfel încât pacientul, după operație, să fie fericit și că a scăpat de cancer, și că își are toate funcțiile de dinainte de operație. Mă refer la funcțiile sexuale, la funcția de a-și menține continența, de a putea să urineze normal, fără să piardă urina”, a precizat dr. Gheorghe Niță.

Aceste riscuri există în cazul operației de prostată, dar prin chirurgia robotică sunt foarte mult diminuate, punctează medicul. 

Prof. dr. Irinel Popescu a inițiat și a promovat chirurgia robotică în România, încă din anul 2008, exprimându-și satisfacția că până la urmă acest tip de chirurgie s-a impus, cel puțin în cancerul prostatei, ca metodă standard. „Cel puțin publicul cunoaște că abordul gold standard, cel mai bun tip de abord, este cel robotic”, subliniază prof. dr. Irinel Popescu. 

Referitor la evaluarea multidisciplinară a pacientului în cadrul unei comisii - Tumor Board, dr. Gheorghe Niță spune că aceasta se face atât pre-operator, cât și post-operator. „Cred că e în beneficiul pacientului așa, decât să îl trimiți la fiecare specialist și să culeagă el informații”, consideră medicul. Medicii se reunesc în cadrul acelei comisii și formulează o concluzie pe care o transmit pacientului, iar în mod normal decizia trebuie să îi aparțină pacientului. 

Important este ca pacientul să fie foarte bine informat, astfel încât decizia finală să fie luată în cunoștință de cauză, subliniază medicul.

Vezi interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel