Deputat PMP, PROIECT pentru românii din diaspora

Un deputat PMP a inițiat un proiect de lege prin care propune ca românii din diaspora să poată plăti contribuțiile de asigurări sociale pentru perioadele în care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii, chiar dacă nu au domiciliul în România. 

”Am înaintat astăzi Biroului permanent o propunere legislativă similară cu Legea nr. 186/2016, în vigoare până la data de 27 aprilie curent, însă, diferită fundamental din punct de vedere al echităţii faţă de toţi cetăţenii români. Paradoxul legii nr. 186/2016 este că, prin efectele sale, s-a dorit evitarea excluziunii sociale a unor categorii de persoane care nu au dreptul la o pensie stabilită de sistemul public de pensii, dar a sfârşit prin a limita posibilitatea de cotizare retroactivă în sistem românilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în România. Adoptarea propunerii legislative revizuite ar permite rezolvarea unui blocaj legislativ din cauza căruia cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate le este îngrădit dreptul de a încheia un contract de asigurare cu Casa Naţională de Pensii Publice”, a afirmat Constantin Codreanu. 

Deputatul PMP a adăugat că ”o lege limitativă care nu permite accesul tuturor cetăţenilor români la măsurile instituite de aceasta, prin obligaţia de a avea un domiciliu sau reşedinţă în ţară, descurajează demersurile cetăţenilor români de a contribui la fondul public de pensii în ţară, respectiv intenţia acestora de a reveni sau de a se stabili în viitor în România, aducând o atingere indirectă libertăţii acestora de a-şi stabili domiciliul în afara ţării”. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel