De ce percep oamenii timpul diferit

time
time

Se pare că timpul curge diferit atunci când oamenii trec prin experiențe satisfăcătoare sau prin momente de criză. În unele situații aceștia simt că timpul trece mult mai repede iar alte dăți timpul pare a sta în loc, scrie Science Daily. 

Un experiment legat de percepția timpului în situații de criză a fost realizat în Dallas. Aici, la parcul de distracții, a fost atașat un dispozitiv numit Suspended Catch Air. Acesta îi ridica pe cei ce doresc senzații tari la 45 de metri înălțime deasupra solului, lăsându-i mai apoi să cadă în gol 30 de metri, căderea lor fiind oprită de o plasă.Timpul de „cădere” până la atingerea plasei a fost calculat la exact 2,6 secunde, însă cei care încearcă aparatul ajung la concluzia că au trecut cel puțin 4 secunde până la atingerea plasei.

Cercetătorii nu s-au oprit însă doar aici, ei au dorit să afle dacă percepția timpului diferită ar ajuta la perceperea detaliilor care nu ar fi observate în mod obișnuit. Voluntarii care au participat la acest experiment au primit un ceas special care era programat să afișeze pentru scurt timp un număr, după care display-ul ar fi trebuit să se închidă. Oamenii nu ar avea în mod normal timpul duficient pentru a vedea numărul afișat, însă acest lucru ar fi posibil dacă timpul ar încetini cu adevărat. Experimentul desfășurat a arătat că, deși pentru voluntari timpul a părut că trece mai greu, capacitatea lor de a înregistra detalii nu s-a îmbunătățit deloc. Cei care au căzut nu au văzut ce se întamplă în jurul lor cu încetinitorul. Deși creierul percepe tot felul de detalii care nu sunt incluse în amintiri, în momente de șoc, acesta începe să stocheze aceste detalii, acumulând totodată mult mai multe detalii într-un timp foarte scurt. Experimentul a conclus că dilatarea timpului este doar o metodă prin care creierul gestionează informațiile pe care le primește în plus.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii pot fi manipulați în percepția timpului foarte ușor. Rezultat care a fost enunțat mai întâi de Einstein. O legendă referitoare la abilitatea oamenilor de a fi ușor manipulați în ceea ce privește percepția duratei timpului spune că el a fost rugat să explice pe înțelesul copiilor ce înseamnă de fapt relativitatea. Răspunsul său a fost unul uimitor, căci omul de știință i-a îndemnat pe copii să își imagineze cum ar fi să pună mâna pe o plită încinsă pentru un minut, spunând că aceștia vor avea impresia că în acel minut trece nu mai puțin de o oră. În mod similar, dacă vor sta lângă persoana pe care o plac chiar și pentru o oră, se vor simți ca și cum ar fi trecut doar un minut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel