Controlul SRI de către Parlament, SCHIMBARE MAJORĂ

Parlamentarii din Comisia de Control a SRI au aprobat, astăzi, un proiect. A fost introdus un articol suplimentar cu privire la atribuțiile Comisiei. 

Schimbări majore privind controlul SRI de către Parlament

”Am precizat că atribuţiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin activităţi de control la sediile SRI şi am stabilit două modalităţi de control - cu notificare prealabilă (...), dar şi inopinate, pe o tematică stabilită în cadrul comisiei. Am prevăzut că SRI este obligat să pună la dispoziţia comisiei în timp util rapoarte, documente etc şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie. Ca noutate - am considerat util, pe de o parte, să controlăm SRI, dar şi să-l apărăm atunci când există tentaţia unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRI. Şi am prevăzut ca această comisie să se poată sesiza din oficiu cu privire la acele acţiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia. SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea comisiei este afectată în orice mod. Comisia poate dispune verificări cu privire la aceste aspecte”, a precizat preşedintele comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu.

Proiectul mai prevede că această comisie poate iniţia proiecte de acte normative în domeniul securităţii naţionale, ceea ce nu era posibil în prezent.

Proiectele urmează să fie transmise Birourilor permanente reunite, care vor sesiza comisiile de specialitate, rapoartele comisiilor urmând a fi transmise spre vot plenului reunit.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel