EXCLUSIV  Conf. dr. Ioniță, comandantul Spitalului Militar, informații în premieră despre telemedicina apărării

Telemedicina apărării, un sistem complex de interconectare între Spitalul Militar Central, spitalele militare locale și unitățile militare, oferă mai multă siguranță militarilor din teatrele de operațiuni, a anunțat conf. dr. Florentina Ioniță, comandantul Spitalului Militar Central. 

Conf. dr. Florentina Ioniță, șefa Clinicii de gastroenterologie din cadrul Universității „Titu Maiorescu” de la Spitalul Militar Central și comandant al Spitalului Militar Central din București, a vorbit despre progresele medicinei militare în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată la DC News de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale. 

„Suntem în fața unei premiere pentru medicina militară și pentru medicina românească. Au fost modificări ale Legii 95, în care s-a introdus conceptul de telemedicină, și în cadrul acestui concept se regăsește și conceptul de telemedicină a apărării. Aceasta înseamnă că până la sfârșitul anului 2018, deci până la sfârșitul acestui an, trebuie elaborată o strategie prin care tot ce înseamnă medicină militară în România să fie interconectat prin această metodă nouă”, a anunțat conf. dr. Florentina Ioniță, comandantul Spitalului Militar.  

Ce înseamnă telemedicina apărării?

Conf. dr. Florentina Ioniță a explicat: „Am vizitat o serie de spitale ale țărilor membre NATO, ca să ne putem ralia la ce se întâmplă în celelalte țări NATO, pe de o parte, iar pe de altă parte, să înțelegem cum funcționează acest concept. În ceea ce privește țara noastră, telemedicina apărării este gândită a fi realizată astfel: va fi un head-quarter, un cartier general care va fi localizat în Spitalul Militar Central. Acest cartier general va cuprinde pe lângă medici care vor fi dedicați, arondați Unității de Primiri Urgențe, deci medici urgentiști într-o primă fază, telemedicina implică și o mare parte de informatizare și de susținere a celor specializați în așa ceva. Adică, noi am gândit și o structură specifică tehnică, pentru că este foarte important să fie asigurat suportul logistic și tehnic permanent. Acest head-quarter va fi interconectat atât terestru, cât și la nivel de satelit, cu poligoanele de operațiuni, cu unitățile militare, cu spitalele militare și în etapa următoare cu sistemul de situații de urgență, deci cu SMURD. 

Aceasta presupune, pe lângă partea de informatizare, anumite device-uri speciale. Pe de o parte, pentru ca noi să putem recepta la nivelul Spitalului Militar ceea ce se transmite din teritoriu. Sunt niște aparate care pot să monitorizeze pulsul, tensiunea arterială, să transmită o serie de date despre pacient. Sunt conectate la pacient și transmit prin acest sistem automat o serie de date la nivelul Spitalului Militar Central. De asemenea, se pot transmite date referitoare la investigații imagistice, rezonanță magnetică, tomografie computerizată.”

„Ideea principală este că va fi facilitată comunicarea, dar nu numai comunicarea voce sau video, ci și comunicarea datelor fiecărui pacient. În funcție de importanța și de gravitatea cazului prezentat, fie se dau indicații și se pot rezolva la nivel local, fie pacientul va fi transferat la spitalele militare din teritoriu sau, dacă va fi un caz foarte grav, direct la Spitalul Militar. De asemenea, interconectarea cu SMURD permite ca zona unde este un accident sau este necesară o intervenție medicală, dacă în această zonă nu avem dotări sau capabilități militare, să îl interconectăm cu SMURD și să îl transportăm la cel mai apropiat spital”, a precizat conf. dr. Florentina Ioniță. 

Mai multă siguranță pentru tinerii care vor să intre în Armată

Odată cu implementarea acestui sistem tinerii care vor să îmbrățișeze o carieră militară vor fi mult mai protejați și sănătatea lor va fi în siguranță mult mai mare. „Pot să fie siguri de asta”, a subliniat conf. dr. Florentina Ioniță, comandantul Spitalului Militar Central. 

Ascultați discuția: 

Vezi integral interviul aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel