Concertul de Anul Nou de la Viena: Zubin Mehta, a cincea apariţie în ipostaza de dirijor

TVR 1, TVR HD şi TVR+ transmite, astăzi, în prima zi a anului 2015, în exclusivitate, o nouă ediție, cea de-a 75-a, a îndrăgitului Concert de Anul Nou de la Viena, începând cu ora 12:15. Concertul de Anul Nou de la Viena din acest an va fi dirijat de Zubin Mehta, pentru a cincea oară în această ipostază la celebrul eveniment anual. 

Concertul anual de la Viena susţinut de Filarmonica vieneză va fi dirijat de Zubin Mehta, acum în vârstă de 77 de ani, care a mai dirijat acest concert din Sala de Aur a Musikverein în 1990, 1995, 1998 şi 2007.

Ar putea fi numit un „Love Affair cu Filarmonica": Prin invitaţia adresată maestrului Zubin Mehta de a dirija din nou acest concert, subliniază reprezentanţii filarmonicii, am dorit reîntâlnirea nu numai cu unul dintre dirijorii timpului nostru, ci chiar cu unul dintre cei mai mari umanişti. Asocierea de peste 52 de ani cu dirijorul indian, ţine să afirme de asemenea filarmonica, poate fi numită deja o relaţie de dragoste, potrivit tvr.ro.

Concertul poate fi urmărit AICI LIVE VIDEO

Zubin Mehta s-a născut în Bombay în 1936, a studiat la Viena din 1954 până în 1957, unde „şi-a făcut bagheta" sub tutela celui care este numit „antrenorul dirijorilor" – Hans Swaarowsky, pe atunci la academie. Debutul său în Statele Unite a avut loc în 1960, iar la vârsta de numai 26 de ani, în 1962, a fost numit director muzical al Orchestrei Filarmonice din Los Angeles, ceea ce l-a propulsat către faima mondială. Au urmat apoi: director al New York Filarmonic Orchestra din 1978 până în 1991, o perioadă mult mai lungă decât predecesorii săi în secolul XX, iar din 1998 până în 2006, Mehta a fost directorul Bavarian State Opera.

Dirijorul care are o stea pe Walk of Fame al dirijorilor celebri, cel care s-a dedicat promovării tinerelor talente din ţara sa de origine, este directorul pe viaţă al Israel Philarmonic Orchestra, membru de onoare al Filarmonicii din Viena, ca şi al altor orchestre.

Muzica lui Eduard Strauss, Josef Strauss și Franz von Suppe, la Viena

Concertul de Anul Nou de la Viena demonstrează şi anul acesta că muzica poate fi gustata timp de 2 ore si jumatate în fragmente mici, pline de umor şi fantezie, interpretate cu stil, idei şi o acurateţe impecabile. Ca de obicei, valsurile lui Johann Strauss sunt preferatele Filarmonicii din Viena, însă, sub îndrumarea dirijorului Zubin Mehta, unul dintre cei mai iubiti dirijori ai momentului, telespectatorii vor asculta şi lucrări de Eduard Strauss, Josef Strauss sau Franz von Suppe. Nu rataţi începutul Anului Nou în atmosfera de poveste a Vienei muzicale de secol IX!

Pentru cei care nu au putut urmări transmisiunea în direct de la Viena, concertul poate fi vizionat în reluare, tot la TVR 1, în data de 3 ianuarie, începând cu ora 10.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel