Comisia de revizuire a Constituției a respins dreptul de vot la 16 ani

Vârsta legală pentru dreptul la vot rămâne la 18 ani, după ce Comisia pentru revizuire a Constituției a respins, miercuri, cu 6 voturi "pentru", 9 "împotrivă" și o abținere, amendamentul formulat de deputatul liberal Alina Gorghiu ca vârsta de vot să fie redusă la 16 ani.  

Împotriva amendamentului deputatei PNL Alina Gorghiu s-au exprimat parlamentarii PSD, precum și deputatul UDMR Marton Arpad și senatorul liberal Tudor Chiuariu, scrie Mediafax.

A fost respinsă și propunerea amendamentului formulat de social-democraţii Eugen Nicolicea, Cătălina Ştefănescu şi Ioan Toma care propunea scăderea vârstei pentru candidaţii la Camera Deputaţilor la 18 ani, a candidaţilor la Senat la 30 de ani şi menţinea vârsta de la care se poate candida la Preşedinţie la 35 de ani.

Comisia de revizuire a respins și amendamentul formulat de Grupul miniorităţilor naţionale prin care se propunea majorarea vârstei pentru candidaţii la Camera Deputaţilor şi la Senat la 28 de ani şi menţinea vârsta de la care se poate candida la Preşedinţie la 35 de ani, astfel, că articolul privind vârsta pentru cele trei andidaturi a rămas neschimbată.

O altă propunere respinsă a fost cea a introducerii votului obligatoriu, precum și cea a senatorului Mihai Răzvan Ungureanu, prin care s-ar fi instituit posibilitatea exercitării votului prin corespondenţă.

În schimb, Comisia pentru revizuirea Constituției a adoptat propnerea PSD, potrivit căreia  "pot participa la alegerile pentru Camera Deputaţilor, pentru Senat şi pentru funcţia de Preşedinte al României numai candidaţii care au avut domiciliul în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel