Comisia de Cod electoral a votat pentru mai puțini parlamentari. Cum vor fi aleși primarii și consilierii județeni și locali

Comisia de Cod electoral a luat, marți, mai multe decizii importante cu privire la modul de organizare a alegerilor locale și parlamentare.

Membrii Comisiei au votat principiul conform căruia primarii urmează să fie aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot pe liste.

În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de consilii județene, nu s-a agreat o propunere, în condiţiile în care coaliţia de guvernare a susţinut varianta alegerii într-un singur tur, iar PNL - varianta alegerii în două tururi, în timp ce UDMR s-a abţinut.

Comisia de Cod electoral a votat și pentru menţinerea pragului de 5% la alegerile locale, pentru consilierii locali şi judeţeni.

Vezi și: Răsturnare de situație în Parlament! Decizia luată de Zgonea

De asemenea, în unanimitate, Forul a decis ca, în cazul candidaţilor independenţi la o funcţie de consilier local sau judeţean, atribuirea mandatului să se realizeze doar dacă aceştia obţin un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.

Membrii Comisiei au mai decis adoptarea principiului potrivit căruia numărul parlamentarilor care vor fi aleşi în viitoarea legislatură va fi unul fix, dar mai mic decât cel din prezent.

Totodată, Comisia a mai stabilit ca sistemul electoral să fie acelaşi pentru alegerile celor două Camere.

Duratei campaniei electorale va fi de 30 de zile, iar pragul electoral se va menţine la 5%.

Citește și: VIDEO cu reacția nervoasă pe care Iohannis a avut-o la Paris

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel