Ciolacu anunță la Chișinău că Parlamentele se vor reuni și la București

Marcel CIolacu a declarat că Parlamentele Republicii Moldova și României vor avea ședință comună și la noi în țară.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, sâmbătă, că Parlamentele Republicii Moldova şi României vor avea o altă şedinţă comună, la noi în ţară, în cadrul căreia se va lucra în comisii şi în echipe.

"Este un pas clar făcut împreună, România şi Republica Moldova, pentru ca săptămâna viitoare, vineri, primul pas al Republicii Moldova să fie îndeplinit. (...) Sunt ferm convins că la următoarea şedinţă pe care o vom face în România, şi vă mulţumesc că aţi dat deja răspunsul la această invitaţie, să ne aşezăm la lucru în comisii, în echipe de lucru, fiindcă termenul va fi foarte scurt şi vor fi foarte multe de îndeplinit de către Republica Moldova. Societatea pe care aţi ştiut-o până acum şi care v-a ales se va transforma profund în toate domeniile de activitate. Este o provocare care merită, în primul rând pentru copiii noştri, şi noi nu putem decât să fim onoraţi că împreună am avut această provocare şi acest destin", a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Un eveniment istoric, spune Igor Grosu

La rândul său, Igor Grosu a afirmat că şedinţa comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, care a avut loc sâmbătă la Chişinău, este "un eveniment istoric" la care au fost transmise "mesaje importante pentru cetăţenii ambelor maluri ale Prutului".

"Contextul e mai mult decât important. Suntem în plin proces, pe de o parte de aderare, de aspiraţii, din partea Republicii Moldova în a obţine statutul de candidat de membru la UE, suntem într-un context regional foarte complicat care necesită din partea tuturor statelor solidaritate, mobilizare", a punctat Grosu.

Florin Cîțu spune că vorbim de mai mult decât o platformă

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a menţionat că Declaraţia comună semnată la Chişinău este "mai mult decât o platformă".

"Astăzi spunem cu toţii că Republica Moldova trebuie să fie parte din UE, să fie membru. Săptămâna viitoare, Republica Moldova trebuie să primească statutul de stat candidat membru la UE, fără niciun fel de condiţii. Greul abia începe, dar trebuie să ştiţi că România va fi alături de Republica Moldova", a subliniat Florin Cîţu. 

Ciolacu, în Republica Moldova: "Dacă unii au visat să ajungă în Cosmos, eu am visat să trec Prutul"

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reamintit, sâmbătă, la ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, versurile lui Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viața să trec Prutul”.

„Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toții, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă. L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolșevismul sovietic pentru că moștenirea sa trebuie dusă mai departe! Astăzi, trebuie să facem un nou pas și să muncim împreună pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relațiilor noastre bilaterale și obținerea statului de candidat a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus Marcel Ciolacu, în ședința comună.

Ciolacu a spus că a înțeles că în ultimii ani România are o responsabilitate în asigurarea stabilității și dezvoltării în regiune și asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea și dezvoltarea Republicii Moldova.

„Din această perspectivă, Parlamentele naționale sunt garanția unei cooperări bazate pe principii democratice, diversități de opinie și respect între națiuni. România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană. Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a menționat că pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de ușor să facă afaceri la Chișinău precum la București și să ajungă de la Iași la Bălți precum o face de la Alba-Iulia la Cluj, pentru că România este primul partener comercial al Republicii Moldova, dar România își dorește să continue să investească și mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel