Cine s-a opus încuviinţării urmăririi penale a lui Corlăţean

Titus Corlățean a fost salvat de Senat în fața cererii DNA de încuviințare a urmăririi penale. 

Senatorii Şerban Nicolae (PSD), Haralambie Vochiţoiu (UNPR) şi Daniel Barbu (ALDE) au anunţat, marţi, că nu doresc încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Titus Corlăţean, în timp ce liberalul Dobra a spus că PNL nu se opune cererii DNA.

"O sfidare față de Senat"

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat, în timpul dezbaterii asupra cererii DNA, că Senatul se află într-o situaţie jenantă, iar referatul procurorului este o insultă adresată acestei instituţii: "De data aceasta, deşi există o decizie a CCR în legătură cu care doamna Kovesi, procuror şef al DNA, a manifestat un interes deosebit, Parchetul nu ne-a trimis niciun fel de modificare a punctului de vedere în legătură cu care suntem solicitaţi să ne pronunţăm. Astfel, se solicită ca Senatul să exercite atributul constituţional de a cere începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de abuz în serviciu, aşa cum îl descrie Parchetul, pentru îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiilor de membru al Guvernului, atribuţiile de serviciu. În condiţiile în care decizia Curţii spune că în mod defectuos presupune în mod obligatoriu încălcarea legii, era normal ca Parchetul, prin procurorul de caz, (...) să-şi precizeze sesizarea către Senat, mai exact să ne comunice dacă în înţelesul sintagmei 'în mod defectuos' a identificat o încălcare a legii de către Titus Corlăţean, ca ministru de Externe. Dacă nu o face, este o sfidare faţă de Senat". 

"Este un referat ruşinos, vă rog să votaţi în sensul de a nu cere începerea urmăririi penale", a adăugat senatorul PSD.

Liberalul Dorin Dobra a anunţat că PNL va vota ca de fiecare dată în favoarea cererii Justiţiei. "Nu am obstrucţionat niciodată justiţia şi din acelaşi motiv vom vota şi împotriva raportului de respingere a cererii de cercetare. Facem precizarea că votul nu este împotriva colegului nostru Titus Corlăţean, ci în favoarea începerii unei proceduri care să poată arăta că în această ţară cineva şi-a putut imagina că poate obstrucţiona votul cetăţenilor. PNL va vota astăzi pentru începerea urmăririi penale', a menţionat Dobra. Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a precizat că UNPR va susţine întotdeauna instituţiile statului în această 'luptă titanică cu infractorii", însă în această situaţie avem de-a face cu Titus Corlăţean, care este "un produs rar al diplomaţiei româneşti". El a spus că toţi pe care i-a întrebat au arătat că Titus Corlăţean "nu are nicio vină pentru că unii români au fost obstrucţionaţi să voteze". "Eu vă vorbesc în nume personal că voi vota în favoarea României, în favoarea diplomaţiei", a adăugat Vochiţoiu.

"Victimă colaterală"

Senatorul ALDE Daniel Barbu a declarat la dezbateri că Titus Corlăţean este o victimă colaterală. "Noi vom vota în favoarea raportului Comisiei juridice, pentru că în opinia noastră nu este vorba despre domnul Titus Corlăţean în această chestiune, ci de ceva mai important. (...) S-a întâmplat ca dl Corlăţean să fie în această speţă victima colaterală. E vorba despre o tentativă a Parchetului, o tentativă repetată de a penaliza procesul electoral. Trebuie să facem distincţia între fraudele electorale (...) şi altceva este ceea ce s-a întâmplat cu procesul referendumului şi ce încearcă acum DNA, penalizarea procesului electoral ca atare, adică a modului în care alegerile sunt organizate şi acest lucru este absolut inacceptabil", a spus Barbu.

Senatul a decis, marţi, să nu încuviinţeze începerea urmăririi penale a senatorului PSD Titus Corlăţean în dosarul 'Vot Diaspora 2014', adoptând cu 92 voturi 'pentru' si 26 'împotrivă' o hotărâre în acest sens. Votul a fost secret cu bile. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy