CCR. Raport de forțe PSD-PNL, după numirea judecătoarei Simona Maya Teodoroiu

PSD dus o luptă crâncenâ în Senat. La doar câteva voturi diferență, a reușit să-și mențină cele două posturi de judecători ai Curții Constituționale a României, prin alegerea Simonei Maya Teodoroiu în locul lui Toni Greblă la CCr. 

Constituțional, la CCR sunt desemnaţi nouă judecători pentru mandate de nouă ani: trei sunt numiţi de preşedinte, trei de Camera Deputaţilor şi alţi trei de Senat. Odată la trei ani, o treime dintre judecători sunt înlocuiţi.

În prezent, raportul de forțe la CCR este următorul: 

- primul grup: judecătorii numiți de către președintele Traian Băsescu: preşedintele Augustin Zegrean (care-şi încheie mandatul în 2016), Petre Lăzăroiu (judecător până în 2019) şi Daniel Morar (numit în 2013 pentru un mandat de 9 ani). Nu sunt favorabili guvernului Ponta, dar nici PNL nu-i poate contabiliza în dreptul său.

- opoziţia contează pe judecătorii pe care i-au desemnat, în ultimii ani, PNL şi PDL, prin intermediul Parlamentului: PDL i-a nominalizat pe Ştefan Minea în 2010, iar PNL pe Tudorel Toader în 2006 şi pe Mona Pivniceru în 2013.

- PSD poate conta pe voturile Simonei Teodoriu, de-abia desemnată în locul lui Toni Greblă, şi pe al lui Valer Dorneanu, numit în 2013.

- O poziţie singulară are judecătorul Puskas Valentin-Zoltan, numit la propunerea UDMR în 2007.

Raportul de forțe PSD-PNL de la CCR este complicat din cauza judecătorilor numiți de fostul președinte Traian Băsescu. În plus, Puskas dă un plus de imprevizibilitate deciziilor Curţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel