Cazul Semenya, atletism - Justiţia elveţiană, decizie privind reglementările IAAF

Sebastian Florea / 03 iun 2019 / 21:11 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Curtea supremă elveţiană a luat o măsură ''super-provizorie'', suspendând aplicarea reglementării IAAF până la o nouă audiere.

Curtea supremă elveţiană, sesizată de atleta sud-africană Caster Semenya, a anunţat luni că a suspendat provizoriu reglementările Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF) ce obligă sportivele hiperandrogene să ia medicamente pentru scăderea nivelului de testosteron în cazul în care doresc să participe la competiţii. Potrivit AFP, tribunalul a luat această măsură ''super-provizorie'', suspendând aplicarea reglementării IAAF până la o nouă audiere.

Săptămâna trecută, Caster Semenya a făcut apel în faţa justiţiei elveţiene la decizia controversată a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în favoarea regulamentului IAAF care îi impune, ca în cazul altor atlete hiperandrongene, să urmeze un tratament medicamentos pentru scăderea concentraţiei de testosteron.

'Sunt o femeie şi o atletă de clasă mondială. IAAF nu mă va droga sau nu mă va împiedica să fiu ceea ce sunt', a scris atleta sud-africană în apelul depus în faţa Curţii supreme federale elveţiene din Lausanne. Semenya solicită justiţiei elveţiene să anuleze în totalitate decizia TAS, care a respins pe 1 mai recursul său împotriva noului regulament al IAAF. Semenya, regina incontestabilă pe distanţa de 800 m, nu poate concura în această probă, ea trebuind să respecte o nouă reglementare a Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), de altfel foarte criticată.

Noul regulament impune din data de 8 mai anumitor atlete care prezintă o diferenţă de dezvoltare sexuală (DSD) să urmeze un tratament pentru scăderea concentraţiei de testosteron, ce le oferă un avantaj incorect la categoria feminină, conform IAAF. Caster Semenya, Francine Niyonsaba şi Margaret Wambui au fost recunoscute ca fiind hiperandrogene, beneficiind în mod natural de o concentraţie ridicată de testosteron. IAAF consideră că sportivele cu nivel natural foarte ridicat de testosteron au un avantaj incorect faţă de celelalte sportive, doar în cursele între 400 şi o milă. Conform noilor reguli ale IAAF, atletele trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron din sânge sub limita de 5 nmol/L pentru o perioadă continuă de şase luni înainte de a concura. Aceste sportive trebuie să se menţină continuu sub acel nivel limită.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24