Cauzele exploziei care a avut loc sâmbătă după-amiază la mina Uricani, în urma căreia Echipele de salvatori mineri care au intrat în subteran i-au găsit decedaţi pe toţi cei cinci angajaţi, trupurile neînsufleţite urmând să fie scoase la suprafaţă în cel mai scurt timp.
"Nu se cunosc cauzele evenimentului. O comisie va cerceta accidentul colectiv. Activitatea în zona deflagraţiei este oprită (...) Având în vedere elementele care au fost descoperite până acum, acestea conduc spre o explozie. Inginerul şi cei patru muncitori care lucrau acolo (la reparaţia transformatorului electric n.red.) au terminat lucrarea şi urmau să cupleze instalaţia", a declarat directorul CNH, fără să excludă posibilitatea ca muncitorii să nu fi respectat toate normele de tehnica securităţii muncii.
El a mai spus că în ultima perioadă, începând cu anul 2009 şi chiar şi în acest an, au fost făcute mai multe achiziţii de echipamente moderne pentru măsurarea concentraţiei de gaz în subteran. Directorul Jujan a mai precizat că în 2010 nu s-a produs niciun accident de muncă mortal la minele din Valea Jiului.
O comisie formată din procurori ai parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi Inspectoratul Teritorial de Muncă efectuează o anchetă. O echipă specializată pentru accidente de muncă în subteran, formată din poliţişti judiciari, inspectori de protecţia muncii şi procurori va face cercetarea la faţa locului, a precizat procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba.
"Versiunea probabilă este o deflagraţie de gaz metan produsă de un arc electric. Primele concluzii ale anchetei ar putea apărea în zilele următoare", a spus procurorul Lazăr.
Cei cinci mineri surprinşi sâmbătă după-amiază în subteranul minei Uricani, cel mai probabil de o explozie a unei acumulări de metan, au decedat, a informat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Diana Fullop.
"Din păcate, cei cinci mineri, surprinşi în subteranul minei Uricani şi-au pierdut viaţa. În prezent, echipele de salvatori mineri lucrează pentru scoaterea la suprafaţă a trupurilor neînsufleţite, aceasta fiind şi prioritatea momentului", a menţionat Diana Fullop.
La mina Uricani se află deja ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Nelu Botiş, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, Poliţiei şi Jandarmeriei. Primul-ministru Emil Boc le-a cerut sâmbătă seara celor doi miniştri să se deplaseze de urgenţă în judeţul Hunedoara pentru a menţine legătura cu echipa de intervenţie.
La Mina Uricani lucrează aproximativ 800 de angajaţi. Exploatarea minieră a fost nominalizată în mai multe rânduri ca fiind una dintre minele din cadrul Companiei Huilei care ar puteta fi închisă operaţional până în anul 2018.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News