Boris Becker a deschis Superbet Chess cu o partidă demonstrativă contra americanului Fabiano Caruana

Fostul tenisman german Boris Becker, câştigător a şase turnee de Grand Slam, dintre care trei la Wimbledon, a jucat marţi o partidă demonstrativă de şah cu americanul Fabiano Caruana, nr. 2 mondial în clasamentul FIDE, care a marcat deschiderea oficială a Turneului Superbet Rapid and Blitz de la Stejarii Country Club din Bucureşti (6-10 noiembrie), a şasea etapă a circuitului mondial Grand Chess Tour.

Turneul dotat cu premii totale de 150.000 dolari, sponsorizat de Fundaţia Superbet, reuneşte zece dintre cei mai buni şahişti din lume, între care Fabiano Caruana, challenger la titlul mondial în 2018, olandezul Anish Giri, nr. 5 mondial, armeanul Levon Aronian, nr. 6 mondial, americanul Wesley So, nr. 12 mondial, câştigătorul primei ediţii a Mondialului Fischer Random la şah, indianul Viswanathan Anand, fost campion mondial, nr. 13 mondial şi azerul Şahriar Mamediarov, nr. 8 mondial.

Vlad Ardeleanu, director general al Superbet România, a salutat organizarea la Bucureşti a unui eveniment de top în lumea şahului, care va fi dublat de o competiţie, SuperChess Cup, destinată celor mai buni zece jucători din ţară, cu premii de 15.000 dolari.

Am fost jucător de şah, am jucat alături de nume sonore, care sunt aici în sală, alături de Andrei Istrăţescu, de Corina Peptan, Vladimir Danilov, Dieter Nisipeanu, Alin Berescu şi alţii. Cu şahul în suflet am ales pe lângă Grand Chess Tour să facem un parteneriat cu federaţia locală, astfel încât să susţinem şi fenomenul şahist autohton. Vom avea în paralele cu Grand Chess Tour etapa de SuperChess Cup, în care primii zece jucători români vor juca după aceleaşi reguli şi formulă cu turneul mondial. Vom avea titanii şahului mondial împreună cu cei mai buni jucători din România, astfel încât să creăm o emulaţie la nivelul mişcării şahiste autohtone şi să rămână lucruri importante după organizarea acestui turneu. Cei mai buni 25-30 jucători de şah la nivelul copiilor din România au fost invitaţi să joace aici partide demonstrative şi să participe la simultane alături de titanii şahului mondial. Împreună cu Superbet vom da startul aici din nou anul viitor, în luna mai, la prima etapă a Grand Chess Tour din 2020. Susţinem sportul, suntem o companie de sport care facem business în sport şi susţinem sportul, atât cel de prestigiu internaţional cât şi sportul românesc. Ne vom întâlni şi anul viitor aici din nou, a declarat Ardeleanu.

Boris Becker, care a venit în cârje la eveniment, după o operaţie suferită la piciorul stâng săptămâna trecută, a explicat prezenţa sa la acţiunea de promovare a turneului prin faptul că tenisul şi şahul au multe particularităţi comune.

Sunt înconjurat de mari maeştri, dar în tenis nu avem aşa ceva, avem câştigători de Grand Slam, ceea ce înseamnă acelaşi lucru, aşa că mă simt comod între ei. România este a doua casă pentru mine, toată lumea ştie despre relaţia mea cu Ion Ţiriac, cu Ilie Năstase, Simona Halep, şi întrebarea evidentă este de ce sunt eu aici. Eu sunt de asemenea un jucător de şah, l-am cunoscut în 1992 pe Garry Kasparov la olimpiadă, am devenit prieteni şi am jucat de mai multe ori cu el, dar nu am câştigat vreodată. Şahul este similar cu tenisul, se joacă unu la unu, unul împotriva altuia, şi ai nevoie de calităţi asemănătoare. Nu contează prima mutare, contează ultima, e nevoie de răbdare, să-ţi citeşti adversarul. Am jucat multe partide de şah care mă ajutau la concentrare. În zilele mele de antrenor al lui Novak Djokovic, jucam multe partide de şah înainte de meciuri pentru a-l ajuta să se concentreze. De asta sunt aici. Deşi am suferit o operaţie săptămâna trecută, mi-am respectat promisiunea şi am venit. Deşi sunt mai lent, merg în cârje, am venit la Bucureşti pentru că iubesc şahul, a declarat triplul campion de la Wimbledon, care deşi a încercat să-l surprindă din deschidere pe americanul Caruana, a pierdut apoi rapid partida, având piesele albe.

Între 6 şi 8 noiembrie, începând cu ora 15:00, au loc partidele din turneul de şah rapid, iar pe 9 şi 10 noiembrie se dispută meciurile din turneul de şah blitz, începând tot cu ora 15:00.

În prima rundă de miercuri se vor disputa următoarele meciuri, conform tragerii la sorţi: Anish Giri (Olanda) - Wesley So (SUA); Fabiano Caruana (SUA) - Levon Aronian (Armenia); Serghei Karjakin (Rusia) - Anton Korobov (Ucraina); Le Quang Liem (Vietnam) - Şahriar Mamediarov (Azerbaidjan); Vladislav Artemiev (Rusia) - Viswanathan Anand (India).

În turneul SuperChess Cup, în prima rundă au loc meciurile: Mircea Pârligras - Andrei Istrăţescu; Miron Lucian - Luminiţa Cosma; Tiberiu Georgescu - Corina Peptan; Constantin Lupulescu - Bogdan Deac; Alexandru Vasile (wild card) - David Gavrilescu.

Învingătorul turneului Superbet Chess, care se va stabili prin cumularea punctelor de la meciurile de şah rapid şi cele de şah blitz, va încasa un premiu de 37.500 dolari, locul II - 25.000 dolari; locul III - 20.000 dolari. Jucătorii clasaţi pe locurile 7-10 vor primi câte un premiu de 7.500 dolari.
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel