BNR va interveni public în dezbaterea OUG/50

Isarescu
Isarescu

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat că BNR va interveni în dezbaterea ordonanţei privind creditele populaţiei, pentru a aduce actul normativ litera directivei europene.

"Vom avea o intervenţie publică după ce ne lămurim care este punctul de vedere al altor agenţii, al parlamentului, în această dezbatere care a ieşit prea mult dintr-un cadru normal şi pentru a aduce ordonanţa în spiritul şi litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, el a spus că unele dintre prevederile OUG 50/2010 nu erau incluse în directiva europeană pe care o transpune şi "nu au ce căuta acolo".

"Dacă ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred că multe dintre lucrurile care erau în exces erau evitate", a spus guvernatorul băncii centrale.

El a precizat că BNR a comunicat despre anumite excese ale băncilor şi chiar a penalizat unele instituţii de credit, dar cu discreţie.

"Directiva europeană este aşezată, inteligentă, şi nu încearcă să dea la o parte un exces cu alt exces. Nu avem de ce să ieşim dintr-un cadru european. Din păcate o fost o întrecere «hai să penalizăm băncile» şi după mine s-a sărit dintr-un exces în alt exces", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR consideră că sistemul bancar românesc a constituit şi constituie un pilon de stabilitate, pentru care nu s-au alocat bani publici.

"Dacă avem un lucru care funcţionează şi merge relativ bine în România să îl zdruncinăm...nu cred că acesta este obiectivul", a explicat Isărescu.

El a spus că directiva europeană vorbeşte despre transparenţă şi educarea clienţilor, dar şi despre reducerea costurilor intermedierii financiare.

Totuşi, guvernatorul BNR a arătat că reducerea costurilor nu înseamnă intrarea pe pierdere a băncilor, întrucât nici acestea nu lucrează cu banii proprii, ci tot ai populaţiei.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel