Avramescu, PNL, explică de ce au crescut taxele: Se doreşte o creştere a încasărilor la buget, pentru a putea acoperi pachetul social

Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels

În timp ce Franța a adoptat o lege pentru susținerea puterii de cumpărare în rândul cetățenilor francezi, iată că în România se întâmplă exact opusul. Tot astăzi, 1 August, în România a intrat în vigoare o nouă modificare a Codului Fiscal prin care sunt mărite o serie de taxe și impozite. 

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă este nevoie de efectuarea unor comparații care să ne permită să pricepem mai multe despre felul în care alte țări reușesc să facă față crizei și să vină în ajutorul cetățeanului. 

Pe acest subiect a intervenit la B1TV parlamentarul PNL, Gabriel Avramescu: 

”Am văzut și eu un material care spunea că în Franța este cea mai mare inflație din ultimii 18 ani, asta demonstrează încă o dată că nu există o formulă magică pe care o au guvernele ca să poată să vină cu măsuri pentru a stăpâni situația. Măsura pe care a luat-o Guvernul francez pentru a crește puterea de cumpărare nu face altceva decât să încerce să domolească inflația din Franța”, a declarat parlamentarul PNL Gabriel Avramescu.

Care este ”formula magică” pentru România unde cresc atât taxele cât și inflația?

”Să revenim la noi. Noi în momentul acesta vedem o creștere în primul rând a taxei pe viciu, pentru că a crescut acciza la tutun, la alcool, la jocurile de noroc. Acuma, haideți să fim corecți și să spunem clar că putem trăi și fără tutun,și fără alcool, și fără jocuri de noroc. Asta nu înseamnă că afectează. Pe de altă parte, în momentul în care crești o taxă pe viciu, clar te raportezi și la sănătate, pentru că toate costurile acestea se regăsesc în tratamente. 

Măsurile pe care încearcă să le ia Guvernul prin aceste creșteri de accize, nu fac altceva decât să își dorească o creștere a încasărilor la buget pentru a putea să acopere acest pachet social. Aici vorbim de un pachet amplu, Sprijinim România, 60% pe investiții, 40% pe măsuri sociale. Sunt măsuri care nu se iau de pe o zi pe alta”, a declarat parlamentarul PNL Gabriel Avramescu.

Citește și:

Mircea Coșea: Va fi o toamnă grea. Ca să îşi permită alimentele, oamenii vor face rabat la calitate. Întoarcere la proteinele nesănătoase

Într-o intervenție telefonică la canalul de televiziune B1TV, analistul economic Mircea Coșea a fost de părere că toamna aceasta va fi dificilă pentru români, puterea de cumpărare va scădea din cauza lipsei de lichidități, iar asta va duce la scăderea activității economice. 

”Toamna este un punct de referință nu tocmai favorabil, pentru că în toamnă oamenii vor avea mai puțini bani, va fi o ”criză de lichiditate”. Oamenii au strâns niște economii din timpul pandemiei, deoarece nu au putut să consume iar apoi s-a dat drumul la consum în măsura în care s-a putut și după au venit scumpirile care ne-au afectat pe toți începând de la gaz și energie... au fost și concediile, deci în toamnă oamenii vor avea mai puțini bani. Lefurile și pensiile nu vor crește că nu au cum deocamdată. Deci va fi o scădere a consumului.

Scăderea consumului înseamnă o scădere a activității economice per ansamblu. Oamenii vor încerca să-și mențină același nivel de consum la elementele principale, în primul rând la alimente, dar, ca să cumpere alimentele în calitatea necesară vor trebui să facă rabat la calitate. Deci vom cumpăra lucruri de proastă calitate, ne vom întoarce la așa numitele proteine nesănătoase”, a declarat analistul economic Mircea Coșea.

Ce măsuri ar trebui să ia Guvernul României?

Din punctul de vedere al analistului Mircea Coșea, Guvernul ar trebui să vină cu măsuri pentru întreaga societate românească și nu doar pentru o anumită categorie de persoane. Reglementarea prețului la energie și suprataxarea profiturilor ”nemeritate” ale companiilor energetice ar fi două dintre cele mai importante măsuri. O altă măsură pe care Guvernul o poate adopta pentru a spori bunăstarea românilor ar fi stimularea producției interne de alimente prin prelucrarea lor în țară și scăderea importurilor.

"Guvernul - și eu aplaud Guvernul pentru această activitate - aplică programe sociale, ajută pe cei foarte defavorizați. Acum este momentul să se gândească la întreaga populație, să aplice niște măsuri economice care să plece de la reglementarea prețului energiei, să plece de la momentul în care s-a liberalizat piața energiei într-o manieră total greșită, să încerce să repare, să reducă costurile, să încerce să ”intre” în societățile producătoare de energie care aparțin statului, să ia măsuri ca acele profituri nemeritate pe care acele societăți le au să nu mai fie atât de mari, sau să intre în economie într-o formă sau alta prin taxare sau chiar super-taxare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel