Atletism: Caster Semenya, la startul probei de 3.000 m de la Stanford din Liga de Diamant

Atleta sud-africană Caster Semenya se va alinia, pe 30 iunie, la startul probei de 3.000 m din cadrul reuniunii de la Stanford (SUA), contând pentru circuitul Liga de Diamant, ea putând concura pe această distanţă fără să se supună noii reguli privind sportivele hiperandrogene, au anunţat, luni, organizatorii, citaţi de AFP.

Semenya este regina incontestabilă a probei de 800 m, fiind dublă campioană olimpică şi triplă campioană mondială. Dar pentru a concura în această probă predilectă, ea trebuie să respecte o nouă reglementare a Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), de altfel foarte criticată. Noul regulament impune din data de 8 mai anumitor atlete care prezintă o diferenţă de dezvoltare sexuală (DSD) să urmeze un tratament pentru scăderea concentraţiei de testosteron, care le oferă un avantaj incorect la categoria feminină, conform IAAF.

Caster Semenya, la fel ca medaliatele cu bronz şi argint la 800 m la JO de Rio din 2016, Francine Niyonsaba (Burundi) şi Margaret Wambui (Kenya), au fost recunoscute ca fiind hiperandrogene, beneficiind în mod natural de o concentraţie ridicată de testosteron. IAAF consideră că sportivele cu nivel natural foarte ridicat de testosteron au un avantaj incorect faţă de celelalte sportive, doar în cursele între 400 şi o milă. Conform noilor reguli ale IAAF, atletele trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron din sânge sub limita de 5 nmol/L pentru o perioadă continuă de şase luni înainte de a concura.

Aceste sportive trebuie să se menţină continuu sub acel nivel limită. Conform IAAF, sportivele cu un nivel de testosteron de peste 5 nmol/L pot beneficia de o masă musculară mai mare cu 4,4%, un spor de forţă de 12-26% şi o creştere de 7,8% a hemoglobinei. Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a respins, pe 1 mai, recursul sud-africanei Caster Semenya împotriva regulamentelor Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) care obligă sportivele hiperandrogene, cum este cazul ei, să-şi scadă concentraţia de testosteron, dar a cerut în acelaşi timp IAAF să revizuiască acest regulament. Etapa americană a Ligii de Diamant are loc în mod obişnuit la Eugene (Oregon), dar stadionul este în plină renovare în vederea Campionatelor Mondiale din 2021. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel