Atletism: Apel la TAS pentru introducerea probei feminine de 50 km marş în programul JO 2020

Şase atlete, între care şi portugheza Ines Henriques, campioana mondială en titre, s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv pentru ca proba feminină de 50 km marş să fie introdusă în programul Jocurilor Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo, au anunţat vineri surse din cadrul TAS, citate de AFP.

Apelul, care vizează Federaţia internaţională de atletism (IAAF) şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), a fost înregistrat de către TAS la începutul lunii aprilie. 'Nicio dată de audiere nu a fost fixată încă pentru acest caz', a precizat tribunalul suprem în materie de sport, cu sediul la Lausanne. Contactată de AFP, IAAF a precizat că înscrierea acestei probe în programul JO 2020 'a fost cerută anul trecut, însă CIO a răspuns că este prea târziu pentru Tokyo'.

Proba feminină de 50 km marş a mai fost înscrisă în programul competiţiilor majore începând cu Mondialele de la Londra, din anul 2017. La începutul lunii martie, chinezoaica Liu Hong, campioană olimpică la 20 km marş în 2016, a spulberat recordul mondial la 50 km marş, la Huangshan (China), cu timpul de 3 h 59 min 15 sec, devenind prima femeie care coboară sub 4 ore în această probă. Liu Hong (31 ani), care deţine şi recordul mondial la 20 km, a îmbunătăţit cu această ocazie precedenta performanţă a compatrioatei sale Liang Rui, stabilită în 2018 (4 h 4 min 36 sec). Federaţia internaţională de atletism studiază în prezent modificarea probelor de marş.

Conform diferitelor propuneri, proba de 50 km marş ar putea să dispară pur şi simplu, iar această disciplină ar urma să conteze pe alte două probe, de 10 km şi 30 km. La masculin, deţinătorul titlului mondial şi al recordului lumii la 50 km marş (3 h 32 min 33 sec, în 2014) este francezul Yohann Diniz, triplu campion european. Diniz a ratat, în schimb, obţinerea unei medalii la Jocurile Olimpice, la Beijing (2008), Londra (2012) şi Rio (2016), la ultima ediţie clasându-se pe locul 8.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel