Arsenie Boca ar putea fi canonizat. Ce spune Mitropolitul Ardealului

Potrivit Mitropolitului Ardealului,  ÎPS Laurențiu Streza,  Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca, cel supranumit de credincioși "Sfântul Ardealului". De asemenea, acesta a declarat într-un interviu pentru Agerpres, că  "ar fi cel mai fericit om din lume să poată să semneze și el pe actul de canonizare".

Părintele Arsenie Boca a fost și este unul dintre cei mai căutați duhovnici ai Bisericii Ortodoxe. Potrivit sursei citate, unii nu au nicio reținere în a săruta copacul din vecinătatea mormântului său,  alții aruncă bani în pârâul ce trece prin curtea mănăstirii Prislop sau la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde există o fântână a părintelui.

Întrebat despre fenomenul Arsenie Boca, ÎPS Laurențiu Streza spune că:  Sunt două fenomene care se petrec acolo și nu numai la Prislop, pe unde a fost părintele, ci și pe la Sâmbăta, unde e fântâna părintelui, avem obiecte care ne amintesc de el. E altarul unde slujim. Există o pietate a credincioșilor, un respect, o prețuire față de această personalitate. Pentru că el e deocamdată o personalitate a bisericii, care a trecut printr-o vreme dificilă, a trecut prin toate restricțiile societății, dar a reușit să facă o mulțime de ucenici, vorbind în sensul acesta, duhovnicesc. După moartea sa, mulți vin acolo, la Prislop și e firesc.

Despre faptul că tot mai mulți credincioși îl caută pe Arsenie Boca, Mitropolitul Ardealului este de părere că acest lucru face parte din "lucrarea lui Dumnezeu și noi o urmărim, nu trebuie să ne-o explicăm. El a fost un om care nu a acceptat compromisul și le-a spus lucrurilor pe nume și atunci când a trebuit să facă închisoare pentru asta"

Minunile părintelui Arsenie Boca, motiv pentru canonizare

Cei care vin la mormântul părintelui de la Prislop pentru a căuta o minune  și dacă se întorc fără să sesizeze ei că s-a întâmplat, pot ajunge la un fel de neîncredere și mai caută în altă parte.

"Și în privința asta, eu cunosc un caz din acesta, când doi prieteni de-ai mei s-au dus, o familie. Au avut probleme cu copilul și s-au rugat la părintele, ea mai pioasă, el de colo a spus: Hai părinte! Spune-ne odată! Arată-ne și nouă un semn! Și atunci, copilul care a avut probleme și nu mai vorbea, copilul a strigat: Tată! Și în momentul acela omul a spus: Mulțumesc, Doamne! Mulțumesc, părinte! pentru că Dumnezeu lucrează.

Aceasta este una dintre minunile părintelui Arsenie Boca pe care Biserica "le reținem cu discernământ. Se consemnează în memoria, în conștiința eclezială a drept credincioșilor creștini, care ea va fi cea care va determina biserica să cerceteze, să studieze cazul și să procedeze la o eventuală canonizare. Aceasta o luăm așa, e posibilă, e potențială".

Ce spune Biserica despre canonizare

Despre o posibilă canonizare, mitropolitul Ardealului declară că aceasta poate să fie rapidă, "poate să mai treacă timp, depinde de voia lui Dumnezeu. Îmi cereți un lucru.... Eu pot să fac această mărturisire, că aș fi cel mai fericit om din lume, membru al Sfântului Sinod, cu atât mai mult că l-am cunoscut pe părintele, să pot să semnez și eu pe actul de canonizare", a declarat înaltul ierarh.

"Biserica nu se opune (canonizării n.r.). Noi respectăm slujirea pe care a avut-o el. Noi îl cinstim și la Sâmbăta o să facem un parc în fața altarului făcut de dânsul, acolo cine vrea poate să stea. Deja am pus piatra de temelie și pentru o bisericuță, un schit la izvorul părintelui, o fântână a părintelui. La Sâmbăta, mai există sus o chilie săpată în piatră, va trebui să controlăm fenomenele acestea, să fie cu o rânduială. Acolo s-a apucat unul la fântâna părintelui, a pus niște bănci și lua banii oamenilor că stăteau pe bancă și i-am spus: Măi nene, dacă iasă o dată părintele la tine, pe unde fugi? Ce faci?"

Citiți AICI interviul integral 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel