Urmărește emisiunea live


Alpinism: Kami Rita a urcat pe Everest pentru a doua oară într-o săptămână, mărindu-şi recordul la 24 de ascensiuni

Nepalezul Kami Rita Sherpa a escaladat marţi vârful Everest (8.848 m), pentru a doua oară în decurs de o săptămână, şi a ajuns astfel la un total de 24 de ascensiuni pe 'acoperişul lumii', îmbunătăţindu-recordul pe care îl stabilise miercurea trecută, informează agenţia EFE.

Experimentatul alpinist, în vârstă de 49 ani, a început urcuşul pe Everest în data de 18 mai, după o scurtă pauză de trei zile în tabăra de bază, pe care şi-a acordat-o în urma celei de-a 23-a ascensiuni. 'Kami Rita a ajuns pe vârful Everest marţi, la ora 6:38 (00:53 GMT)', a declarat pentru EFE Mingma Sherpa, directorul companiei care s-a ocupat de expediţie, Seven Summit Treks. Kami Rita reuşise să egaleze în 2017 recordul de 21 de ascensiuni pe Everest, deţinut de Apa Sherpa şi Phurba Tashi Sherpa, ambii retraşi, în cazul ultimului ca urmare a preocupării familiei sale faţă de pericolele extreme pe care le implică fiecare ascensiune, scrie Agerpres.

Anul trecut, în luna mai, Rita a doborât acest record, escaladând Everestul pentru a 22-a oară. Prima ascensiune a lui Rita pe Everest a avut loc în 1994, când avea 24 de ani, iar în toate ocaziile, cu excepţia celei din 2016, a urcat pe partea nepaleză a Everestului. El intenţionează să mai escaladeze de încă două ori cel mai înalt vârf al planetei, înainte de a se retrage. Pe lângă Everest, Kami Rita a mai escaladat în cursul carierei sale vârfurile K2, Lhotse, Manaslu (de două ori) şi Cho Oyu (de opt ori). El a ajuns astfel la 36 de ascensiuni de peste 8.000 m, toate în masivul Himalaya.

În aprilie 2014, o avalanşă produsă pe Everest a ucis 16 şerpaşi, iar Kami Rita a pierdut atunci cinci dintre membrii echipei sale. Phurba Tashi, principalul său rival în privinţa numărului de ascensiuni pe Everest (21), s-a văzut obligat să se retragă, ca urmare a presiunilor familiei, după acel dezastru. 'Aceasta este ultima sa ascensiune pe Everest în acest sezon', a adăugat Mingma Sherpa, precizând că visul lui Kami Rita de a escalada cel mai înalt vârf al planetei pentru cel puţin 25 de ori 'se va îndeplini în sezonul viitor'. Sezonul ascensiunilor pe 'acoperişul lumii' a fost inaugurat săptămâna trecută, de o echipă şerpaşi experimentaţi. Departamentul de Turism din Nepal a emis 378 de permise de ascensiune pentru acest sezon, un record istoric, de la prima ascensiune reuşită pe Everest, în 1953. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel