EXCLUSIV  Adjudecate cu preţuri astronomice!

Gustav Klimt, Bauerngarten
Gustav Klimt, Bauerngarten

Estimat la 45 de milioane de dolari, peisajul lui Gustav KlimtBauerngarten, vândut în 1 martie, la Sotheby's din Londra, cu 56,9 milioane de dolari, în licitaţia de artă modernă şi suprarealistă, se înscrie ca un nou record mondial al artistului. Suma este astronomică, devenind al treilea cel mai ridicat preţ pentru o operă de artă de Klimt vândută la licitaţie în Europa. 

Lucrarea era piesa-far a serii. De cinci ani piaţa de artă n-a mai propus o pânză a artistului de o asemenea calitate. Datat 1907, peisajul face parte din cea mai bună perioadă de creaţie a pictorului simbolist austriac, cea în care l-a întâlnit pe tânărul Egon Schiele, pe care l-a influenţat considerabil.

“Una dintre cele mai frumoase opere ale artistului, care n-a fost niciodată până acum propusă într-o licitaţie, Bauerngarten, a apărut pe piaţă în această seară, după ce rămăsese într-o colecţie particulară din 1994. Ea a fost dezvăluită Academiei Regale de Arte din Londra cu prilejul expoziţiei Painting the Modern Garden, care a cunoscut un mare succes”, comenta reprezentantul Casei Sotheby’s. 

Colecţionarul respectiv o cumpărase în 1994 cu 4,3 milioane de dolari.

Numeroşi colecţionari asiatici au fost interesaţi de lucrare, dar, în final, ea a revenit lui Andrea Jungmann, care face parte din biroul vienez al Casei Sotheby’s

O altă operă de Klimt, Girl in the Foliage, a provocat şi ea o concurenţă acerbă, înainte de a fi achiziţionată de muzeul austriac Gustav Klimt Vienna 1900 Foundation, cu 5,3 milioane de dolari, dublul sumei estimate.

Un alt succes a fost vânzarea a trei opere semnate de Pablo Picasso, printre care o Natură statică reprezentând tulpini de roşii, realizată în 1944. Aceasta a fost cumpărată cu 1,9 milioane de euro. Circulă zvonul că noul proprietar ar fi consilierul de artă Alex Brontmann.

Un Portret de femeie în alb-negru, datat 1953, a fost disputat aprig de colecţionarii asiatici înainte de a fi vâdut cu 2,4 milioane de dolari. 

Un Peisaj de iarnă al pictorului impresionaist Alfred Sisley a înregistrat, de asemenea, un succes, ciocanul căzând la suma de 8,5 milioane de euro. În 1995, această lucrare a fost vândută la licitaţie cu 2,3 milioane de euro.

În domeniul sculpturii, rezultatele au fost şi ele remarcabile. Un ghips al Gânditorului de Auguste Rodin, operă care a deschis licitaţia, şi-a găsit imediat un proprietar, la preţul de 6,3 milioane de euro, dublul sumei estimate. 

 

Adrian Ghenie, Enigma

 

Să amintim şi un pastel de Edgar Degas, un Portret de femeie văzută din spate, achiziţionată de un amator de artă rus cu 6,3 milioane de euro, preţ mai mic decât estimarea iniţială.

Vânzarea Casei Sotheby’s a totalizat 240, 8 milioane de dolari,  un rezultat niciodată atins până acum într-o vânzare la Londra, înregistrând o creştere de 108% faţă de anul trecut, cu un număr de 88,9% loturi vândute.

Şi pentru că vorbim de preţuri excepţionale, să ne întoarcem pentru un moment la Bucureşti, unde, în licitaţia de la Casa Artmark de aseară, pictura Enigma de Adrian Ghenie, a fost vândută cu 80.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel