Acord de înfrățire între Iași şi municipiul Hînceşti din R. Moldova, de Ziua Naţională 

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

De 1 Decembrie, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a semnat un acord de înfrăţire cu municipiul Hînceşti din Republica Moldova. 

 

'Deschidem Ziua Naţională a României cu acest eveniment deosebit de important pentru relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova. Nu este primul eveniment, sunt convins că nu e nici ultimul.Este un moment simbolic deosebit de important, prin care dorim să transmitem un mesaj de unitate, solidaritate şi de credinţă în valorile naţionale româneşti. Suntem în cea mai importantă zi a românilor, Ziua Naţională, dar nu trebuie să fie şi singura. Ziua Naţională a României vine să puncteze un moment important din viaţa noastră, a românilor, indiferent unde se află ei, dar fiecare zi din calendar trebuie să fie dedicată României. Ne mândrim cu o ţară frumoasă, cu o istorie bogată, cu lucruri care au rămas de-a lungul secolelor cu rezonanţă de-a lungul Europei', a afirmat primarul Mihai Chirica.

La eveniment a fost prezentă o delegaţie din Republica Moldova, din care au făcut parte şi primarul din Hînceşti, Alexandru Botnari, şi preşedintele raionului Hînceşti, Iurie Levinschi.

'Ne-am dorit de foarte mult timp să ajungem la un astfel de moment precum cel de azi, deoarece ne leagă foarte multe. Vorbim la fel, simţim la fel, iubim la fel, tradiţiile sunt la fel. La fel şi multe, multe alte lucruri. Am reuşit să semnăm acest acord astăzi, într-o zi importantă atât pentru voi, cât şi pentru noi, Ziua României. Pentru noi acest eveniment este foarte deosebit, fiindcă noi ne-am înfrăţit cu capitala istorică, capitala României Mari. Prin semnarea acestui acord ne dorim ca municipiul Iaşi şi Hînceşti să fie mereu împreună. Avem foarte mulţi cetăţeni din Hînceşti care locuiesc în Iaşi, care îşi fac afaceri, studiază. Ne dorim ca şi cetăţenii din Iaşi să facă acelaşi lucru la noi la Hînceşti', a declarat primarul Alexandru Botnari.

Preşedintele raionului Hînceşti, Iurie Levinschi, a adăugat că pentru el înfrăţirea dintre cele două municipii reprezintă un moment important, aşa cum a fost cel care a avut loc în urmă cu 104 ani la Alba Iulia.

'Acolo a fost Unirea. Aici e înfrăţirea. Îmi doresc mult ca în viitorul apropiat aceeaşi unire să o avem şi cu Basarabia. Cu toţi îl avem pe acelaşi Eminescu, acelaşi Păunescu, acelaşi Ştefan cel Mare, dar din păcate ne desparte râul Prut. Dacă până în 2010 ne despărţeau gardurile ghimpate, acum ne despart doar malurile acestui râu. Eu şi cei din delegaţie suntem cu toţii români. Şi pentru noi azi e o sărbătoare mare. Mulţumesc statului român pentru tot sprijinul acordat nouă, basarabenilor. În suflet simt româneşte. De aceea urez statului român şi românilor de pretutindeni 'Mulţi Ani înainte! Trăiască România mare!' ', a transmis Iurie Levinschi.

De asemenea, la semnarea acordului de înfrăţire dintre municipiile Iaşi şi Hînceşti au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, viceprimarii Iaşiului, parlamentari, consilieri locali din Iaşi, reprezentanţi ai universităţilor ieşene.

Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a dat asigurări că în următorii ani se vor construi peste râul Prut patru poduri care să lege România de Republica Moldova.

Acesta a menţionat totodată că România se va uni de Republica Moldova şi prin Autostrada A8, cunoscută şi ca Autostrada Unirii, pe la Ungheni.

'Avem acelaşi sânge. Cum sângele uman nu are substitut şi avem nevoie de el, chiar dacă avem astăzi un râu Prut, o graniţă, un hotar cu sau fără sârmă ghimpată care ne desparte, nimic nu poate opri legătura armonioasă în care trăiesc fraţii de-o parte şi de alta a Prutului. Pentru mine este foarte important că astăzi la Iaşi, de Ziua Naţională a României, reuşim să facem o înfrăţire. Nu există astăzi în Europa partener mai de nădejde decât România. Nu există astăzi, pentru comunităţile din Republica Moldova, un partener mai de nădejde decât este comunitatea ieşeană', a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Ulterior acestui eveniment, delegaţiile din Iaşi şi Hînceşti au luat parte la manifestările militare şi religioase desfăşurate în Piaţa Palatului Culturii pentru a celebra Ziua Naţională a României, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel