A murit actorul Damian Crâşmaru

Damian Crâșmaru
Damian Crâșmaru

Actorul Damian Crâşmaru a murit joi, la vârsta de 88 de ani, informează Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).

"Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional din Bucureşti se despart astăzi de marele actor şi om de teatru Damian Crâşmaru (1931 - 2019). Un actor cu o forţă deosebită, cu o prezenţă impunătoare şi cu un talent şlefuit de mari nume ale scenei, precum George Timică şi Ion Finteşteanu, Damian Crâşmaru a debutat pe prima scenă a ţării în 1953 şi de atunci a rămas profund legat de ea. (...) Va rămâne în sufletele şi inimile noastre cu numeroase roluri remarcabile, cu vocea sa inconfundabilă şi cu nobleţea şi discreţia sa. Dumnezeu să îl aibă în pază", este mesajul postat pe pagina de Facebook a TNB.

Damian Crâşmaru a fost căsătorit cu actriţa Carmen Stănescu, care a murit pe 11 aprilie 2018, la vârsta de 88 de ani.

Actorul Damian Crâşmaru s-a născut la 2 iunie 1931, la Ploieşti.

Artistul a absolvit în 1953 Institutul de Teatru 'I. L. Caragiale', ca şef de promoţie, la clasa profesorului Ion Finteşteanu. A debutat în teatru în timpul facultăţii, la Studioul Casandra, unde a întruchipat personajul Tartuffe din piesa cu acelaşi nume de Moliere, în regia lui Ion Finteşetanu (1952).

În piesele în care a jucat, a reuşit să fie rege, savant, istoric, cerşetor, îndrăgostit, gelos, disperat, aventurier. A fost Othello în "Othello" de William Shakespeare; Don Luis şi Don Manuel în "Doamna nevăzută" de Calderon de la Barca, în care a jucat pentru prima dată cu soţia sa; Sebastian în "Furtuna" de William Shakespeare; Alexandr în "Cei din urmă" de Maxim Gorki; Rudy în "Patima roşie" de Mihail Sorbul; Tybalt în "Romeo şi Julieta" de William Shakespeare; Henric II în "Becket" de Jean Anouilh; Tom Finley jr. în "Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennessee Williams; Don Cezar în "Dona Diana" de Camil Petrescu; Cyrano în "Cyrano de Bergerac" de Edmond Rostand; Andrei Golubev în "Între patru ochi" de Alexandr Ghelman (piesă care s-a jucat nouă ani, peste 500 de spectacole); Nae Girimea în "D'ale carnavalului" de I.L. Caragiale; Gaev în "Livada cu vişini" de Cehov; Henry II Plantagenet în "Leul în iarnă" de James Goldman; Cebutikin în "Trei surori" de Cehov.

A jucat în filmele "Încrederea"(1984), "Pepe şi Fifi" (1994), dar şi în peliculele TV: "Uitarea" (1977), "Harvey" (1994), "Totul e un joc" (1998).

În 2002, Damian Crâşmaru a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. În 2007 a primit Premiul "Nicolae Bălţăţeanu" la Gala Premiilor Păcală. În anul 2003, compania SIVECO România a acordat cuplului artistic Damian Crâşmaru şi Carmen Stănescu 'Premiul de simpatie'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel