Iohannis, vizită la Kiev: Președintele Ucrainei, reproș subtil pentru Traian Băsescu

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Liderul Ucrainei, Petro Poroșenko, a precizat că vizita de marți a lui Klaus Iohannis la Kiev are o dimensiune simbolică pentru că este prima în ultimii șapte ani a președintelui României.

"Pentru noi, este foarte important, pentru că este prima vizită a preşedintelui României, în ultimii şapte ani, şi are o semnificaţie simbolică", a spus Poroşenko, potrivit Mediafax.

Potrivit istoricului relațiilor bilaterale româno-ucrainene, aflat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, ultima vizită oficială în Ucraina a lui Traian Băsescu, predecesor lui Klaus Iohannis, a fost efectuată în februarie 2006. Doi ani mai târziu, în august 2008, fostul șef al statului român a făcut o vizită de lucru la Kiev.

Criză Ucraina. Băsescu, avertisment pentru Iohannis: Nu te băga!

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, într-unul dintre primele interviuri de după părăsirea Palatului Cotroceni, că Ucraina este "pierdută" și Republica Moldova riscă să aibă aceeași soartă.

Băsescu l-a avertizat pe Iohannis să nu se implice în criza ucraineană. "România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine ne băgam la Chișinău. Avem chei pe care le știu cei ce trebuiau să le știe și să ne așezăm la masă cu cele trei partide pro-europene. Nu au fost folosite și am ajuns aici", declara Băsescu la 16 februarie.

Istoricul vizitelor la nivel înalt, potrivit MAE:

  • Ale Preşedintelui României în Ucraina: 27-28 mai 1999 – Kiev şi Cernăuţi; 17-19 septembrie 2002 – Kiev şi regiunea Odesa; 17 iunie 2003 – Cernăuţi (a fost semnat Tratatul privind regimul frontierei de stat); 23 ianuarie 2005, Kiev – participare la ceremonia de învestire în funcţie a omologului ucrainean; 2 decembrie 2005, Kiev – participare la Forumul Comunităţii pentru o Opţiune Democratică; 2-3 februarie 2006 – Kiev şi Cernăuţi, vizită oficială. A fost semnat Protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidenţiale Româno - Ucrainene; 15 ianuarie 2007 – inaugurarea podului istoric peste Tisa şi a punctului de trecere al frontierei Sighetu Marmaţiei; vizită privată la Slatina; 20 august 2008, vizită de lucru; 7 iunie 2014, Kiev – participare la ceremonia de învestire în funcţie a omologului ucrainean.
  • Ale Preşedintelui Ucrainei în România: 2 iunie 1997 – Constanţa (a fost semnat Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare); 21 aprilie 2005 – Bucureşti, vizită oficială; 5 iunie 2006 – participare la Forumul Mării Negre pentru Dialog şi Parteneriat; 15 ianuarie 2007 – inaugurarea podului istoric peste Tisa şi a punctului de trecere al frontierei Sighetu Marmaţiei – Solotvino, vizită de lucru la Sighetu Marmaţiei; 30-31 octombrie 2007 – vizită oficială; prima sesiune a Comisiei Mixte Prezidenţiale Româno - Ucrainene; 3-4 aprilie 2008 – participare la Summit-ul NATO de la Bucureşti.

Preşedinţii României şi Ucrainei au avut întâlniri şi în marja diverselor reuniuni internaţionale, cea mai recentă fiind la Chicago, în marja Summit-ului NATO (20-21 mai 2012).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel