Valentin Lazea, BNR: România, un sfert din an trăiește din împrumuturi. Nu există plăți gratuite

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României, a vorbit despre reperele actuale ale economiei românești.

Invitat în emisiunea "Ce-i în gușă, și-n căpușă" de la Gold FM, Valentin Lazea a spus că: "în prezent, România este ca o familie care timp de un sfert dintr-un an trăiește din împrumuturi. Anul trecut, 1 leu din 4, de la investiții, pensii, salarii, a provenit din împrumuturi. Trebuie să repetăm constant că, oricum am întoarce-o, capacitatea statului de a se împrumuta în prezent stă în dreptul său de a taxa în viitor. Nu există plăți gratuite".

Vorbind despre viziunea pe termen scurt a cetățenilor, a oamenilor de afaceri și, prin comparație, a Băncii Naționale, acesta a spus că "politicienii nu vor lua niciodată măsuri care să nu fie pe placul publicului, pentru că trebuie să-și conserve capitalul electoral".

Mai mult, a completat că "dacă s-ar fi continuat politicile economice care au debutat în 2010 și după 2015, ne-am fi putut gândi să aplicăm pentru intrarea în zona euro".

Salariile actuale ale bugetarilor, 12% din PIB

Pe tema proiecțiilor bugetului pe 2021, Valentin Lazea a afirmat că una dintre cele mai mari probleme este faptul că salariile actuale ale bugetarilor însumează 12% din PIB.

"Acest procent este nesustenabil. Soluția este ca acest procent să scadă la 10%, ori prin scăderea numărului de angajați, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micșorarea salariilor lor, care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă", a mai spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel