Ungaria, nou partid radical rupt din Jobbik

Foşti membri ai partidului ungar de extrema-dreaptă Jobbik au anunţat joi crearea unei noi formaţiuni radicale, 'Patria noastră', după reorientarea treptată spre centru a Jobbik, care încearcă să se poziţioneze ca alternativă moderată la premierul naţional-conservator Viktor Orban, relatează AFP. 

"Ne ocupăm de subiecte lăsat în urmă de alte partide. Asta poate părea radical", a explicat una dintre reprezentantele formaţiunii, Dora Duro, explicând că 'Patria noastră' ar urma să pună în centrul preocupărilor sale minoritatea romă, care a fost mult timp ţapul ispăşitor al Jobbik. 

Creat în 2003 de Gabor Vona, Jobbik s-a făcut remarcat timp de zece ani prin numeroasele afirmaţii antisemite şi xenofobe, organizând defilări de intimidare în cartierele cu romi cu organizaţia sa paramilitară, Garda Maghiară. 

Această formaţiune ultranaţionalistă, cu teme care au fost preluate de Orban, a început totuşi din 2013 să îşi mai tempereze opiniile, cu ambiţia de a se poziţiona ca partid conservator popular clasic. 

Acest reviriment nu le-a adus totuşi rezultatele scontate: la alegerile legislative din aprilie, Jobbik a trebuit să se mulţumească doar cu 19% din sufragii, extrem de departe de procentul de 49% din voturi obţinut de Fidesz, formaţiunea lui Orban. 

Vona a demisionat după scrutin, însă noua linie politică a partidului a fost confirmată de noua conducere, ceea ce a dus la plecarea mai multor disidenţi, printre care şi Dora Duro. 

Întrebată la televiziunea comercială ATV dacă 'Patria noastră' ar urma să reactiveze Garda Maghiară, Dora Duro a spus că nu crede că "este vreo cerere astăzi pentru acest tip de patrule". 

Noua formaţiune susţine că are circa 2.000 de membri, "proveniţi în cea mai mare parte din Jobbik", a precizat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel