Tradiții și obiceiuri de Sf. Ilie: Ce nu ai voie să faci azi

Sf Ilie
Sf Ilie

Sf. Ilie are o legendă atipică față de majoritatea sfinților: un muritor care s-ar fi făcut vinovat de păcate foarte mari, printre care cel de a-şi fi omorât părinţii, după ce a fost ispitit de diavol. Ulterior s-a căit şi a primit iertarea lui Dumnezeu. A fost ridicat la Ceruri şi de atunci cutreieră norii cu o căruţă cu roţi de foc, trasă de cai înaripaţi (doi sau patru) şi trăsneşte dracii cu un bici de foc.

În goana lui împotriva forţelor răului, Sf. Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale, grindină. Dracii fug din calea lui şi vin pe pământ, unde se ascund sub copaci sau chiar în trupurile unor animale. Aşa se face că una dintre superstiţiile legate de Sf. Ilie este aceea că dacă tună şi fulgeră, oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii, pentru că Dumnezeu i-a dat voie Sf. Ilie să lovească orice pentru a doborî dracii, mai puţin crucea.

Când morţii se veselesc

Copiii din cartier erau chemaţi, în ziua de 20 iulie, sub câte un măr, pe care adulţii îl scuturau, iar merele căzute erau date drept pomană. Acesta era momentul în care morţii se veseleau.

Lupta împotriva bolilor

Pe 20 iulie, dimineaţă, se culeg „plantele de leac“. Este vorba, în special, despre busuioc, pus la uscat sau ars după ce a fost sfinţit în biserică. Cenuşa sau busuiocul uscat ajută la problemele de sănătate ale copiilor.

Superstiţii pentru fetele de măritat

În seara zilei de 19 iulie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele cu cânepă şi se tăvăleau prin cultură, după care se întorceau acasă. Dacă visau cânepă verde, se măritau cu băieţi tineri, dacă visau cânepă uscată, se măritau cu bărbaţi mai în vârstă (sau văduvi).

Ce se face și ce nu se face astăzi

Astăzi nu se lucrează, de teama trăsnetelor, ploii și grindinei. Se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserică şi se împart de pomană. Se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoş tăiat deasupra lor. Dacă tună, vor fi merele şi alunele viermănoase. Dacă plouă, va ploua 20 de zile. Atunci când tună, oamenii trebuie să îşi facă cruce. Dacă se apropie furtuna, trebuie să aprinzi tămâie sau o candelă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel