SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Izvorul Tămăduirii - praznic închinat Maicii Domnului

Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Ghighiu
Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Ghighiu

În prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămaduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Creștinii vin în această zi la biserică pentru a luă parte la slujbă de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică.

IZVORUL TAMADUIRII. Există câteva izvoare cu apă vindecătoare, la Mănăstirea Ghighiu, Mănăstirea Dervent, Mănăstirea Horăicioara, Mănăstirea Nucet, Mănăstirea Maglavit, Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă şi izvorul de lângă Biserica Greacă din Brăila.

Conform altor traditii din batrani, de IZVORUL TAMADUIRII sunt sfintite toate apele, asa ca oricine bea din ele sau le foloseste pentru a se spala (in acele zone de pe trup vatamate de bolesnita) se poate bucura de o inzdravenire grabnica.

IZVORUL TAMADUIRII. Bolnavilor li se recomanda ca in aceasta sfanta zi sa se imbaieze sau sa se spele cu roua de dimineata. Tot acum se dadeau cep tuturor apelor, astfel incat sa isi astampere setea toti oamenii care nu avut parte de apa nici pe pamant, nici in viata de pe celalalt taram.

Citește și: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Tradiții și obiceiuri

IZVORUL TAMADUIRII. După slujba de sfinţire a apei, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău". În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.

De IZVORUL TAMADUIRII nu se lucrează în gospodărie sau la câmp

Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcămite, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

IZVORUL TAMADUIRII. Conform tradiției, pe vremuri, cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai revenea până la moarte. În plus, în trecut nu se teșea nimic deoarece cu pânză țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți, pentru că nu puțeau fi primiți pe cealaltă lume.

IZVORUL TAMADUIRII. În mediul rural, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole. Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel