EXCLUSIV  România n-a găsit bani pentru Cezar Ivănescu. Daniel Cristea-Enache: A fost nevoie să vină albanezii să finanțeze cartea! video

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, în cadrul emisiunii De Ce Citim, despre publicarea operei unui autor român care a fost finanțată de statul albanez.

În cadrul emisiunii De Ce Citim de la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre cartea „Rod/Fryt” de Cezar Ivănescu, un volum bilingv finanțat de statul albanez:

„Am în mâini o antologie foarte frumoasă din creația unui poet foarte important și foarte iubit, Cezar Ivănescu. A apărut la o editură albaneză, e o antologie bilingvă, româno-albaneză. M-am uitat să văd dacă această carte are vreo finanțare sau măcar o finanțare parțială, simbolică a vreunei instituții din România care se ocupă cu traducerea autorilor români în străinătate.

Statul Român și instituțiile specializate finanțează extrem de multe cărți și de mulți autori, dar la acest poet atât de important pentru literatura română postbelică, cei care au asigurat finanțarea acestei cărți au fost albanezi. Nu știu cum să spun, trebuie să vină albanezii și să dea bani pentru ca o antologie din creația unui mare poet român să apară în asemenea condiții. Câte asemenea cărți care apărute în aceste condiții ați văzut în ultimii ani? Câte astfel de cărți ați văzut editate și subvenționate în ultimii ani?“, a întrebat Daniel Cristea-Enache.

România nu are un program național 

„Până nu vom avea și noi un asemenea program național, o asemenea strategie culturală la nivel național în care cei mai importanți autori români, indiferent de generația din care fac pate, selectați de niște autorități critice în materie care să explice diferența dintre Cezar Ivănescu și orice poetastru de azi, asemenea cărți vor fi rodul întâmplării, al hazardului și al strategiei altora, în cazul de față, al strategiei culturale al celor din Albania care au asigurat această apariție editorială. Deci, felicitări lor! Invidia mea colegială pentru editura din Albania care a scos în aceste condiții un mare poet român și, firește, bucuria că s-a întâmplat cu Cezar Ivănescu.

Fără un asemenea program național, fără o asemenea strategie, autorii români trebuie să se descurce pe cont propriu, să intre în această logică a capitalismului despre care spuneam. Prin relații personale, prin diferite cointeresări și printr-un set de strategii personale, nu instituționale și naționale, un autor român poate spera ca vă ajunge și el într-o zi să fie tradus în străinătate și să apară în asemenea condiții“, a precizat, la DC News, Daniel Cristea-Enache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel