Postul Crăciunului. Când avem voie să mâncăm fructe de mare

Postul Paștelui
Postul Paștelui

Creștinii au intrat în Postul Crăciunului, până pe 24 decembrie.În această perioadă, carnea poate fi înlocuită cu cea de pește în zilele de dezlegare, acest post având foarte multe zile de dezlegare. În acest an, în Postul Crăciunului avem 14 dezlegări.

"Rânduielile din Tipicul cel Mare (cap. 35, p. 44; cap. 50, p. 135), Pravila Mare ori canonul 20 al Sfântului Nichifor Mărturisitorul prevăd că în Postul Nașterii Domnului se ajunează în zilele de luni, miercuri și vineri: consumăm fie legume, fie fructe, uscate ori fierte, dar fără untdelemn. Marțea și joia se pot mânca fierturi cu untdelemn, iar în fiecare sâmbătă și duminică, până în data de 20 decembrie, se dezleagă la pește și vin. Mai dezlegăm la pește în zilele de luni, marți și joi numai la proslăvirea unui sfânt „cu doxologie mare", adică atunci când la slujba utreniei se rânduieşte cântarea polieleului, citirea evangheliei, iar în final, slavoslovia mare. Credincioșii vor identifica zilele cu dezlegare prin semnul †) din calendar. Dacă sunt sărbători cu ținere, semnele se vor scrie cu roșu, iar de vor fi zile lucrătoare, cu negru", spune arhim. Mihai Daniliuc, citat de crestin-ortodox.ro.

În cazul în care respectivele sărbători ale sfinților cu doxologie mare ar cădea miercurea sau vinerea, nu se dezleagă la pește, ci doar la untdelemn și un pahar cu vin.

[citeste si]

Consumul așa-ziselor fructe de mare trebuie legat de zilele când Biserica face dezlegare la pește. "Altfel procedând, ne-am depărta de echilibrul rânduielilor Ortodoxiei românești. Eu unul consider potrivită reîntoarcerea la postul tradițional românesc, fără importuri de obiceiuri culinare străine de credința ori simțirea noastră", mai spune arhim. Mihai Daniliuc.

Termenul de „fructe de mare" se folosește în vocabularul culinar de puţină vreme. În unele țări, ele se numesc „roadele mării", o denumire foarte apropiată de adevăr. Vasăzică fructele de mare nu reprezintă alimente vegetale, ci anumite specii de crustacee, moluște – decianimale marine ori de apă dulce, folosite în alimentație. 

Credincioşii pot mânca peşte în zilele de luni, miercuri şi vineri ale acestui post. De asemenea, se face dezlegare la peşte în zilele cu sfinţi însemnaţi, dar şi în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 le lunii noiembrie şi 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 le lunii decembrie dacă zilele acestea cad marţea sau joia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel