PIRAȚI ȘI CORĂBII, de Adrian G. Romila, lansare carte

Sâmbătă, 28 februarie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei, nr. 45), va avea loc lansarea volumului de eseuri Pirați și corăbii.

Sâmbătă, 28 februarie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei, nr. 45), va avea loc lansarea volumului de eseuri Pirați și corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării, semnat de Adrian G. Romila și apărut recent la Editura Cartea Românească.

Figura piratului, consacrată de literatura de aventuri pe mare, de filmele de gen sau de benzile desenate, este doar un surogat ficțional, un concentrat simbolic-narativ menit să sătisfacă orizonturi ale unui subconștient modern, civilizat, legal și moral. Deși poveștile despre pirați și piraterie au fost trecute, adesea, în categoria opțiunilor estetice ale copilăriei, adevărul pe care s-au ridicat aceste veritabile rețele imaginare este unul istoric și poate fi identificat, măcar în parte.

Pirați și corăbii analizează câmpul larg de desfășurare al acestui adevăr, decupat pe intervalul secolelor XVI-XIX, în spațiul geocultural anglo-saxon postcolumbian. Inevitabil, există și o aplicație în arealul românesc al fenomenului. Și, chiar dacă pirații, pirateria și epicul marin reprezintă, astăzi, arii imaginare ce au rămas în zona kitsch-ului cultural, putem lua din analitica paradigmei culturale moderne o perspectivă prin care să le salvam, măcar parțial, de la o astfel de înțelegere.

„Intâlnirea dintre un marinar și un scriitor în una și aceeași persoană este întotdeauna spectaculoasă. În această carte fascinantă despre piraterie ca fenomen istoric și cultural, Adrian G. Romila este și una, și alta. Cartea reunește precizia și aproape minuțiozitatea fostului cadet în ce privește limbajul tehnic al navigatorilor pe vase cu pânze și acribia istoricului literar care știe să navigheze pe marea literaturii, să-i exploreze ascunsele golfuri, să se strecoare către insulele izolate ale unor neîndeajuns explorate arhipelaguri", spune Angelo Mitchievici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel