Pe ce pariază PNL în marile bătălii de la alegerile locale: "nou/curat" vs. "notoriu/experimentat"

Alegerile locale din anul 2016 vor reprezenta ecoul revolutiei DNA in politica romaneasca si, concomitent, momentul unei masive schimbari de generatie pe "piata" electoratului romanesc.

 La prezidentialele din 2014, deja, am consemnat intrarea in scena a unui alt tip de public: "revolutia Facebook" a fost, in fapt, doar un fenomen de mobilizare a unui grup social nou, prea tanar sau prea dezinteresat de politica in 2009.

Acest grup a invatat sa se implice in viata cetatii pe masura ce procurorii au scos la lumina uriasa mizerie ascunsa in maruntaiele clasei politice: cand o mare parte din taxele pe care tu – ca tanar dinamic care se lupta sa supravietuiasca pe o piata ingusta a muncii – te lupti sa le platesti sunt furate cu nonsalanta de politicieni, atunci, de buna seama, e cazul sa iei atitudine si sa iti folosesti votul fie si ca instrument negativ.

Nicaieri acest fenomen nu va fi mai acut decat in votul pentru administratia locala. Dupa "caderea" lui Marian Vanghelie, a lui Andrei Chiliman si a lui Sorin Oprescu, setea de schimbare, de razbunare si de "altceva" se va dovedi decisiva. Pentru publicul tanar activat de revolutia DNA "experienta politica" sau chiar "notorietatea" vor deveni mai degraba indicatori negativi pentru vot: cu cat un politician este mai vechi si mai experimentat, cu atat el pare a fi mai confiscat de "sistemul" care nu poate supravietui decat prin spaga si abuzuri.

Partidul National Liberal are, din aceasta perspectiva, sansa de a reprezenta favoritul cert al localelor "marii schimbari". Si asta pentru ca, spre deosebire de PSD, el abia acum traverseaza o innoire semnificativa de generatie – innoire pe care PSD a incercat-o si a ratat-o. Dupa esecul lui Adrian Nastase si Mircea Geoana de a castiga cea mai importanta functie in stat, PSD a riscat cel mai curajos pariu din istoria sa, oferind conducerea partidului si a Guvernului unui nucleu foarte tanar, abia iesit de pe bancile organizatiei de tineret. Ponta, Sova, Ghita reprezentau in anul 2013 marile nume ale social-democratiei romanesti; astazi toti au mari probleme penale si nu vor mai juca niciun rol in Romania anului 2017.

Iata de ce, in tentativa de a obtine simpatia noului val de votanti, PNL se afla intr-o situatie mai buna: are figuri mai noi, mai proaspete si mai credibile. In plus, PNL a fost intotdeauna mai suplu si mai rapid decat PSD in adoptarea unor reguli interne de integritate. In schimb, pentru a salva cat de cat situatia compromisa de Ponta, Partidul Social Democrat a fost obligat sa revina la personaje "cu vechime", cu decenii de politica in spate si, din pacate, chiar cu condamnari penale la activ. E prea tarziu – si e incoerent imagologic – ca aceasta garda veche sa mai poata schimba ceva din oferta de cadre a partidului.

Vom avea, din acest motiv, in linii mari, o lupta electorala locala de tip "nou/curat" vs. "notoriu/experimentat". PNL va incerca sa mobilizeze importantul public tanar si dinamic interesat de o schimbare urgenta in administratie. PSD va fi obligat sa mizeze pe candidati mai cunoscuti, trecuti deja prin 2-3 mandate, cu CV mai incarcat – prizati in general de disciplinatul public de varsta a treia.

Cliseul consacrat spune ca pensionarii voteaza mai constiincios si mai sigur decat generatiile noi; totusi, e un cliseu care nu a functionat la prezidentialele din 2004, 2009 si 2014. Varsta a treia a votat constiincios si sigur la prima ora; tinerii au votat la fel de constiincios si de sigur dupa ora 15.00. Diferenta va fi facuta de capacitatea de a activa pentru tema administratiei locale una din aceste categorii de public: vor apara seniorii status-quo-ul din administratie cu mai multa pasiune sau vor dori tinerii sa il schimbe cu orice pret?

Raspunsul la aceasta intrebare va decide castigatorul localelor din 2016. Si, prin iradiere, si pe cel al alegerilor pentru Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel