EXCLUSIV  Parisul închide balul showurilor de modă toamnă-iarnă 2017-2018

Dolce & Gabbana, rafinament și extravaganță
Dolce & Gabbana, rafinament și extravaganță

Peste 1.500 de jurnalişti din cele 50 de ţări acreditate de Federaţia franceză a Modei şi mai mult de 5.000 de profesionişti (fotografi, manechine…) au invadat Parisul de pe malul drept pe malul stâng al Senei, pentru a participa la prezentările de pe podiumuri, la deschiderea de magazine, cu dineuri mondene, în cele 8 zile ale Săptămânii Modei din Oraşul Lumină. O întâlnire între tradiţie şi modernitate.

Comandamentele modei de zi în stil parizian sunt multiple pentru sezonul toamnă-iarnă 2017-2018, de la mărimea exagerată a hainelor şi mantourilor cu cordon, în stilul anilor 80, la puloverele sport şi genţile pop. Şi dacă o rază de soare străpunge norii, este de bon ton purtarea ochelarilor de soare de inspiraţie retro, futuristă.


Christian Dior mizează pe albastru

 

Spicuim câteva dintre cele mai apreciate show-uri. 

Colecţia Gaultier n-a avut, potrivit cronicarilor, niciunul dintre defectele vânate de jurnalişti, care fac sarea şi piperul prezentărilor de modă. De la smokingurile realizate cu o mână de maestru, care pot fi încheiate sau lăsate libere peste bustiere acoperite cu ţechini, la o profuziune de panglici care compun rochii-furou şi corsaje sau la jeans extra şi bluzoane cu umeri supradimensionaţi, totul a fost perfect.

 

Bascul de piele fină este obligatoriu la Christian Dior

 

Stilistul a trimis pe podium fuste mexicane şi altele inspirate de folcor, imprimate cu maci. 

Ţinutele au fost accesorizate cu colanţi galben auriu, sandale Pigalle cu talpă groasă. Desigur au fost admirate şi top-modelele, printre care irlandeza Coco Rocha, care s-au aflat pe podium desculţe.

 

Balenciaga

 

Într-un show prêt-à-porter şi o prezentare couture, un bal despre care a vorbit toată lumea, Maria Grazia Chiuri de la casa Dior, a demonstrat un talent indiscutabil, cu o simfonie de albastru: albastru-cer, albastru regal, albastru-noapte, gri-albastru, bleumarin… “Dintre toate culorile, numai bleumarinul poate rivaliza cu negrul şi  are aceleaşi atu-uri”, scria Christian Dior în Petit Dictionnaire de la mode.

 

Blănuri la Elie Saab

 

Maria Grazia Chiuri a reuşit un echilibru între moştenire şi evoluţie, între tradiţie şi modernitate. E a pus în centrul creaţiei sale femeia contemporană, construindu-i o garderobă pentru viaţa de azi. 

Ea a ilustrat şi marea noutate a denimului prespălat în jachete sau pantaloni-combi cu o croială riguroasă şi combinaţia inedită couture-casual, într-o alură modernă şi întinerită. Costumul marinăresc a fost regândit pentru moda urbană. Trenciuri din tafta cu cordon, reţele pe pantalonii largi, cu imprimeu ecosez în negru şi bleumarin, sau fuste uşoare, rochii-vestă cu glugă, rochii de balerină din tul transparent combinate cu veste din denim brut. O alură mai curând sportivă, dar plină de feminitate. 

 

Dantele, voaluri și un look exotic la Elie Saab

 

Câteva rochii lungi de seară din catifea somptuoasă sau tul evocă imaginea cerului înstelat sau Calea Lactee, cu planete, luni şi stele brodate. Este ora albastrului, acest moment unic între zi şi noapte în care cerul îşi schibă culoarea, aşa cum se metamorfozează şi “femeia Dior”. Au fost prezente la show toate prietenele şi muzele casei: Rihanna, Alicia Keys, top-modelele Kate Moss, Lottie Moss, Camilla Rowe, Eva Herzigova, Audrey Marnay, Estelle Lefébure, actriţele Sienna Miller, Uma Thurman, Charlotte Le Bon, Haley Bennett, Michelle Monaghan, Daisy Lowe, Oulaya Amamra…


Show Dolce & Gabbana

 

De reţinut, la capitolul accesorii bereta din piele suplă.

Casa Valentino a propus un elegant dialog al contrariilor. Pierpaolo Piccioli a încântat publicul, în care au putut fi văzute Olivia Palermo, Kate Mara, Kristin Scott Thomas, Natalia Vodianova, Clotilde Courau, Valeria Golino, Emily Ratajkowski..., cu o colecţie plină de romantism şi graţie. El a creat o armonie între “stilul victorian şi Memphis, între fantezie şi matematică”. Directorul artistic a recurs la un pop graţios, cel al artistei Nathalie Du Pasquier pentru a da creaţiilor sale o tuşă arty. Publicul a fost încântat de o croială unghiulară din care se iveau pliseuri subtile sau de fineţea unei rochii cu imprimeu floral, plină de transparenţe. Paleta grafică a fost estivală, cu culori accentuate sau, dimpotrivă pastel, într-un vesel melanj preţios cum ar fi cel dintre un lila delicat şi roşul regal, faimosul roşu Valetino. 

 

Elie Saab trimite pe catwalk adevarate dansatoare

 

N-au lipsit accesoriile cum ar fi un colier de perle colorate care relevă eleganţa gâtului sau subliniază delicat ceafa. Şi încălţările, de tip rangers cu detalii ajurate.

Show-ul Elie Saab, o modă erotico-şic, cu rochii de dantelă delicate, sexy, ce se înscriu în tendinţa lenjerie prezentă încă în acest sezon, mixate cu mantouri ample, ţinută ideală pentru seară.

 

Elie Saab

 

Creatorul libanez a trimis pe catwalk dansatoare romantice, inspirate de baletul poetic Giselle al lui Adolphe Adam, simbolizând dragostea mai puternică decât moartea.

Dantelă, tul, organza, muselină de mătase, catifele, materiale bogate se suprapun. Broderiile (crini, păuni..) se regăsesc peste tot. Rochiile, ca şi capele şi mantourile flutură cu graţie. Culorile, negru, grena închis, albastru-abis sunt accentuate de detalii aurii, de strălucirea pietrelor Swarovski, de dantele, de piele. Caracteristica principală, jocul de material.

 

Isabel Marant

 

Ca accesorii: cerceii în formă de crin XXXL şi pantofi din catifea.

În public o seamă de personalităţi: Caroline Vreeland, Arizona Muse, Olivia Palermo, Deborah François, Nieves Alvarez, Virginie Ledoyen.

 

Jocul transparențelor la Valentino


Dolce & Gabbana a optat pentru un mix&match clasic, cu haine de blană, rochii mulate tip văduvă veselă siciliană, mantouri de caşmir… În plus, jens serigrafiaţi cu planete, veste fără mâneci, T-shirt-uri ce se adresează fetelor şi tinerelor. 

 

John Galliano

 

Britanica Clare Waight Keller a prezentat ultimul ei show emoţionant pentru Chloé, cu modele pentru femeile puternice. Creatoarea evocă filmul de animaţie Yellow Submarine din 1968, delirurile lui psihedelice şi visurile pe care le-a inspirat. Ele se regăsesc în conturul figurilor de pe reţelele mari, în volutele hippies desenate de mână din imprimeuri muştar sau kaki, în rochiile scurte şi uşoare. Tinerele “Chloe” se înfofolesc în canadiene din piele de culoare cognac, cu guler de blană de oaie albă, în bluze de pădurar supradimensionate. 

 

Jocul volumelor la Balenciaga

 

Clare Waight Keller croieşte pantalonii ca nimeni altcineva. Modele sezonului au talia căzută, sunt uşor strânse pe gleznă pentru a nu ascunde delicaţii pantofi de lac.  

Femeia “Lemaire”, propusă de cei doi designeri Sarah-Linh Tran şi Christophe Lemaire, poartă haine maxi din catifea groasă, peste pulovere din merinos, pantaloni din piele verde-brad sau din lame argintiu, bluzoane în stilul anilor 80 din lână, dar şi bluze fanteziste de poet. Totul este alungit: cămăşile bufante, mânecile puloverelor, rochiile. Talia rămâne înaltă şi bine marcată.

 

Mister și grație la Elie Saab

 

O colecţie poetică este şi cea creată de Ann Demeulemeester, cu sugestii de nuntă câmpenească. Sébastien Meunier, care conduce casa creatoarei belgiene, a gândit o colecţie minunată, în care dantelele vechi şi mătăsurile se combină cu pantaloni colanţi din piele neagră sau pantaloni ampli din velur de culoarea prunei. Pe podium, top-modele belgiene, printre care se remarcau Kim Peers şi Delfine Bafort, au defilat cu mâinile în buzunarele costumelor ample. 

 

O rafinată rochie Christian Dior

 

Versiunea Julien Dossena pentru Paco Rabanne s-a dovedit inovatoare, tinerească şi… cool. Un melanj de creativitate şi tehnică. Fustele strânse pe talie coboară apoi în bieuri, mânecile sunt coborâte până la dezgolirea umerilor. Rochiile strânse într-o reţea emblematică de argintiu, auriu şi negru sunt piesele principale ale colecţiei. 

Tinerele “Dossena” poartă pantofi tip Dr. Martens şi au pe braţ o geantă pe care este imprimattă sigla PR a casei Paco Rabanne.


Stil tineresc și elegant la John Galliano


Balmain a adus aventurierele timpurilor moderne, care au defilat pe podium în sunetele melodiei I Feel Stupid a grupului grunge din anii 1990, Nirvana. Veste mari din piele au fost piesele dominante. Dimensiunea lor exagerată este îndulcită de culoarea “camel”. Asortate perfect cu pantaloni-muşchetar, ele dau o tuşă rock and roll siluetei. 

 

Valentino, combinații inedite de rozuri și roșul caracteristic Casei

 

Pentru această colecţie, creatorul Olivier Rousteing a propus o călătorie în jurul lumii. Modelele poartă leggings din piele de căprioară pe sub rochii mini din crocodil, ce par decupate cu laser pe trupurile lor, cu franjuri de lanţuri aurii. Se adaugă veste ajustate din piele cu imprimeu animalier şi centuri prinse lejer în talie. Întregul savoir-faire al atelierelor Balmain apare în cele câteva siluete de culoare neagră, din piele şi voal de mătase, de un indubitabil glamour.

 

Valentino, interesante ținute monocromatice

 

Detaliul marcant al colecţiei este format de tresele “African style”. Acesoriile au fost mai ales viitoarele genţi Balmain Army, mici poşete negre cu lanţ auriu purtate în bandulieră sau genţi de piele maron.

 

Valentino, simplitate și eleganță

 

Casa Isabel Marant a recurs la jocul de volume, cu haine cu umeri masculini, volane şi suprapuneri. Imprimeurile sunt grafice şi etnice, cu note florale.

Pe catwalk: Gigi Hadid, Carolyn Murphy, Amber Valletta şi Anja Rubik.


Valentino

 

Pentru Casa Courrèges creatorii Sébastien Meyer şi Arnaud Vaillant şi-au concentrat atenţia asupra hainei şi minijupei. Ei au favorizat bluzoanele din vinyl verde-măr şi galben Lego, dar şi parkas XXL tot din vinyl mat. Ţinute pragmatice şi seducătoare pentru tinere.

Anthony Vaccarello, noul stilist de la Saint Laurent a prezentat o garderobă cu un vocabular work in progress. El respinge limitele sex-appel-ului, cu siluete în rochii asimetrice, mărturisind că doreşte “Să transpun romantismul pervers al lui Saint Laurent într-o atitudine contemporană, mai dură, mai abruptă”, dar nu lipsită de strălucire. Cupa umerilor, pătrată, dă forţă acestei imagini a femeii.

 

Voaluri și decolteuri adânci la Christian Dior

 

Referinţa la Yves Saint Laurent se citeşte în superba sahariană din piele fronsată. O impozantă rochie de catifea este replica unei broderii dintr-o veche colecţie a lui “Yves”. Este un stil liric şi brutalist, uşor şi “grand soir”. Rochiile ce par drapate în piele, clasicele jachete de jeans reinterpretate, un fel de Barbour cu mâneci prea lungi… Rochii-furou, smokinguri, bustiere asimetrice din catifea sau piele neagră, electrizate de broderiile cu starsuri sau de fermoare coborând până la indecenţă completează o colecţie sculpturală. 

 

 

Volume ample la John Galliano

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel