Nervii la volan. Și cei mai buni șoferi pot suferi din cauza stresului

Sursă foto: Pexels (JÉSHOOTS)
Sursă foto: Pexels (JÉSHOOTS)

Chiar și cei mai buni și cumpătați șoferi pot trece la un moment dat prin situații stresante care să le afecteze comportamentul și limbajul. 

Șoferii virează neregulat în timp ce sunt atenți la telefon sau schimbă banda periculos, pe lângă alte mașini. Sunetul claxoanelor adăugate creează un ambient perfect pentru stres. Este suficient pentru a testa răbdarea oricărui șofer. În unele cazuri, aceste sentimente pot duce la furie, la conducere agresivă, cauzată de stres sau un nivel ridicat de furie. 

Astfel de sentimente apar adesea când șoferii se simt disprețuiți, când o altă mașină le taie calea brusc, sau primesc claxoane prelungi, a spus Ryan Martin, profesor de psihologie și decan asociat la Colegiul de Arte, Științe Umaniste și Științe Sociale de la Universitatea Wisconsin-Green Bay. Unii oameni își exprimă furia pe drum, prin viteză excesivă în jurul unei alte mașini sau blocarea altui automobil, a spus Martin, autorul cărții ”De ce înnebunim: cum să folosiți furia pentru o schimbare pozitivă”.

”Pentru că sunt supărați, frustrați și iritați, iau decizii mai proaste decât ar lua într-o situație normală”, a spus Martin, „și toate aceste decizii proaste pot duce la răni, vătămări sau moarte”.

Alții aduc stresul acasă sau la locul de muncă, iar ceva mic stimul îi poate determina să conducă agresiv, a spus Emanuel Robinson, psiholog și cercetător senior la Centrul de Performanță și Siguranță Umană de la Battelle. 

O personalitate diferită la volan

Mulți șoferi simt că sunt anonimi pe drum, ceea ce îi determină să ia măsuri pe care altfel nu le-ar lua, a spus Robinson. Adesea, oamenii adoptă o personalitate în timpul șofatului, care este mai agresivă și mai grosolană decât ceea ce este acceptabil din punct de vedere social, deoarece nu cred că sunt identificabili și nu-i vor mai vedea pe ceilalți șoferi, notează CNN

De asemenea, șoferii pot avea un sentiment fals că anumite acțiuni, cum ar fi frânarea bruscă pentru a încetini și apoi îndepărtarea cu viteză, sunt ușor și sigur de făcut, a spus Martin.

”Ironia este că nu este deloc sigur”, a spus el, „și există consecințe foarte reale care pot apărea”.

Când ești supărat, de multe ori îți este dificil să privești o situație dintr-o perspectivă diferită, a spus Robinson. În acele momente, începi prin a respira adânc și a nu răspunde imediat”, a spus cercetătorul. 

Ne oglindim defectele

Există, de asemenea, această noțiune în care oamenii presupun ce este mai rău în alții și dau vina pe personalitatea lor, a spus Robinson și reprezintă practic atribuirea defectelor personale unor factori externi.

”Această persoană mi-a tăiat calea pentru că este o persoană rea”, a dat exemplu. ”Dar dacă am procedat la fel, am făcut o greșeală”.

Ascultând muzică sau podcasturi relaxante în timp ce conduceți poate fi o soluție, a spus Robinson. Este dificil să te enervezi când ești captivat de un podcast pentru că ești concentrat să îl asculți, a spus acesta. În cele din urmă, dacă blocajele de pe autostrăzi creează furie și stres, încercați să abordați un traseu echivalent pe drumurile locale, cu mai puține mașini, dacă este posibil, a spus Robinson.

Citește și: Vrei să îţi cumperi maşină nouă? Ce trebuie să faci pentru a prinde cea mai bună ofertă calitate-preţ. Sfatul pe care nu ţi-l dă niciun vânzător

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel