Moldova. Partidul Liberal cere eliminarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare

Ema Apostu / 24 ian 2018 / 07:20 Salveaza PDF Comentarii
Republica Moldova
Republica Moldova

Partidul Liberal din Republica Moldova a anunţat, marţi, că va depune o sesizare la Curtea Constituţională pentru anularea prevederilor a cinci legi care se referă la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare, relatează site-ul Radio Chişinău.

Liberalii consideră că, prin aceste legi, limbii ruse i se atribuie un statut similar limbii oficiale – româna, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Constituţiei.

"Se cheltuiesc milioane de lei pentru traducerea în limba rusă. Şi atunci de unde să cunoască limba oficială a statului, când noi le-am băgat pe gât, inclusiv la minorităţi, limba rusă? Constituţia le garantează dreptul la păstrare, la dezvoltare, le-am oferit prin lege şi dreptul la studii şi altele, dar nu putem să lăsăm ca limba română, care este oficială, să fie egalată cu limba rusă", a spus Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

Limba rusă, rol mai mare decât cel prevăzut în Constituție

Partidul Liberal îi va solicita Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra Legii cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, a legii care prevede publicarea actelor oficiale şi în limba rusă, asupra Regulamentului Parlamentului care prevede traducerea actelor şi desfăşurarea şedinţelor în limba rusă.

Deputaţii liberali consideră că sunt încălcate drepturile altor minorităţi naţionale, comunităţi mai numeroase decât cea rusă.

Limbii ruse îi este atribuit un rol mai mare decât cel prevăzut în Constituţie, susţine liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27