Ministrul Vosganian, invitat oficial la FILIT: Poetul reprezintă unicitatea fiinţei umane

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în calitate de invitat oficial, precum și ministrul Educației, Remus Pricopie, au fost prezenți, joi, la lansarea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), eveniment organizat în sala „Le diplomate”, de la Athénée Palace Hilton din Capitală.

La evenimentul dedicat scriitorilor, partenerilor instituţionali FILIT (ambasade, institute culturale străine), sponsorilor şi presei, alături de cei doi miniștri și de numeroase personalităţi ale vieţii culturale din Capitală și preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, precum şi scriitorul Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi şi manager al FILIT, care au vorbit despre ambiţia de a avea la Iaşi cel mai mare festival literar din estul Europei.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a asigurat organizatorii de întregul său sprijin, apreciind îndeosebi programele FILIT dedicate mediului preuniversitar şi universitar: „Scriitorii prin elevi”, „Scriitori printre studenţi”, precum şi premiul „Cea mai îndrăgită carte a anului”, acordat de către elevii de liceu din Iaşi. „Dragostea pentru lectură e primul lucru pe care trebuie să îl cultivăm la nivelul elevilor”, a spus Remus Pricopie.

Vosganian: Poetul reprezintă unicitatea fiinţei umane, şi nu ministrul 

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, le-a vorbit celor prezenţi despre dimensiunea culturală a Iaşului.

Susținând că „E firesc că avem acest festival la Iaşi, şi încă un festival de o asemenea anvergură”,  ministrul Varujan Vosganian a adăugat: „poetul reprezintă unicitatea fiinţei umane, şi nu ministrul”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, le-a mulţumit tuturor invitaţilor FILIT şi partenerilor care au acceptat, de la prima ediţie, să investească încrederea şi credibilitatea lor în acest eveniment. Acesta a reamintit totodată faptul că FILIT va beneficia de sprijinul Băncii Naţionale a României şi a Guvernatorului Mugur Isărescu.

„Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere constituie un efort considerabil de a apropia românii de literatură. Nu este uşor, în condiţiile din România, să justifici o investiţie culturală, puţin palpabilă la nivelul cetăţeanului de rând. Cu toate acestea, pariul nostru este acela ca un festival de o asemenea talie să devină un reper obligatoriu pentru toţi iubitorii de cultură din România, dar şi din străinătate, o destinaţie de turism cultural obligatorie în calendarul unui an”, a spus Cristian Adomniţei.

Managerul FILIT, Dan Lungu, şi-a manifestat deopotrivă emoţia şi bucuria de a fi „printre prieteni”.

„E o zi mare pentru mine, pentru că mi se împlineşte un vis, acela că putem face la noi în ţară un festival aşa cum am văzut alături de colegii mei scriitori în lumea largă. Mi se pare o coincidență fericită că în 2004, tot aici la Hilton, Polirom lansa colecția Ego.Proză, care avea să schimbe fața vieții literare din România. Sper ca peste ani să vorbim în acelaşi fel şi despre FILIT”, a spus Dan Lungu.

Despre FILIT

În perioada 23 - 27 octombrie 2013, Iaşiul va deveni centrul industriei editoriale din Europa de Est, facilitând întâlnirea publicului cu cei mai importanţi scriitori, traducători, oameni de media, directori de festivaluri, critici literari din România şi din întreaga lume. Vreme de cinci zile, zeci de evenimente vor ţine capul de afiş al festivalului. Spaţii tradiţionale şi alternative din Iaşi vor găzdui autori din lumea întreagă şi din România, prilejuind dialogul cu publicul, dar şi cu profesionişti de top ai mediului literar şi editorial mondial. Oraşul Iaşi va sărbători literatura împreună cu cele câteva sute de invitaţi speciali - de la autori premiaţi Nobel la vedete internaţionale şi profesionişti ai cărţii, precum şi alături de publicul din regiunea Moldovei şi din ţară.

Noutăţile legate de FILIT pot fi cunoscute prin intermediul paginii oficiale de Facebook a Festivalului: http://www.facebook.com/filit.iasi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel