Ministrul Culturii: "Cuminţenia Pământului", într-un proces complex de negociere

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat, marți, că opera lui Constantin Brâncuși 'Cuminţenia Pământului' este 'într-un proces complex de negociere', iar aspectul cel mai important privind această tranzacţie ar fi expunerea lucrării pentru public indiferent dacă statul sau o persoană privată va fi proprietar.

El a spus că procesul ce implică dreptul de preempţiune a statului în achiziţionarea operei trebuie început în fiecare an.

Cuminţenia Pământului' este într-un proces complex de negociere între diferitele organisme ale statului şi proprietari şi, pentru că a început anul 2016, această procedură s-a reluat. Conform legii, în fiecare an se reia. Asta înseamnă că proprietarii trebuie să depună o cerere pentru exercitarea dreptului de preempţiune la Ministerul Culturii şi, după aceea, ministerul în colaborare cu ceilalţi factori de decizie din Guvern pot să spună dacă susţin sau nu această achiziţie', a declarat Vlad Alexandrescu, prezent marţi la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, dacă statul nu îşi va exercita acest drept, opera 'se va putea vinde pe piaţa liberă'.

'Trebuie ştiut faptul că (opera - n.r.) nu poate să părăsească ţara definitiv pentru că se află în categoria 'Tezaur' deci este restricţionată de la export', a explicat Vlad Alexandrescu.

'Părerea mea este că, indiferent dacă ea va fi vândută către stat sau către un colecţionar privat, ar fi grozav dacă ar putea să rămână în circuitul public indiferent dacă se află în proprietate de stat sau în privat', a punctat ministrul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel