Ministru din Guvernul Ponta: Decembrie, o lună neagră

Ionuț Vulpescu, vicepreședinte PSD și ministru al Culturii din Guvernul Ponta, vorbește despre decembrie, o lună neagră pentru literatura română.

"Este, de regulă, luna primei zăpezi, a Sărbătorilor de iarnă, a vacanței. Pe scurt, a bucuriei. Dar în aceeași lună decembrie, literatura română a pierdut pe trei dintre cei mai mari și mai iubiți poeți ai ei, în circumstanțe care, toate, puteau fi evitate. Rând pe rând, ne-au părăsit Nicolae Labiș, Nichita Stănescu (unul dintre cei mai mari poeți români și europeni de după cel de-Al Doilea Război Mondial) și Marin Sorescu", a scris Ionuț Vulpescu în Qmagazine.ro.

Nicolae Labiș a murit în noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, în împrejurări care rămân foarte dubioase, fiind accidentat de un tramvai.

În decembrie 1983, a venit rândul lui Nichita Stănescu. În 31 martie fusese aniversat la împlinirea vârstei de 50 de ani. În 8 decembrie 1996 ne-a părăsit Marin Sorescu.

"Nu văd nici o semnificație ascunsă în aceste morți, nici nu cred că luna decembrie, în care s-a născut Hristos, are în ea ceva malefic. Coincidența acestor morți tragice, însă, ar trebui să ne facă să reflectăm mai atent la modul în care ne tratăm valorile și creatorii de geniu", a mai scris Ionuț Vulpescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel