Marea Britanie va cumpăra un supercomputer de 1,5 miliarde euro pentru prognoza meteo

Serviciul meteo al Marii Britanii, Met Office, va cheltui 1,5 miliarde euro pentru a cumpăra cel mai puternic supercomputer de prognozare.

Serviciul meteo al Marii Britanii, Met Office, va cheltui 1,5 miliarde euro pentru a cumpăra cel mai puternic supercomputer de prognozare, a transmis guvernul, conform Engadget. Sistemul din prezent, Cray XC40, costă de 10 ori mai puțin, dar nu este la fel de precis. Diferența de acuratețe poate însemna că britanicii vor ști mai exact când strada pe care locuiesc va fi inundată sau zborul lor va fi anulat.

Met Office a transmis că computerul va crea un „geamăn digital" al atmosferei noastre, incluzând date precum viteza vântului, temperaturile aerului, presiunea și multe altele. Aceste simulări vor oferi prognoze cu o acuratețe de 1km, față de 10km, în prezent. În jurul aeroporturilor mari, acuratețea se va micșora la doar 300 de metri.

Efecte majore și multiple utilizări

 (w670)

Oficiul meteo al Marii Britanii a subliniat că noul echipament ar ajuta la diminuarea efectelor schimbării climatice. În plus, supercomputerul va putea fi folosit de universitățile britanice pentru conceperea de medicamente, inteligența artificială, stocarea energiei și alte tipuri de cercetare.

Prima etapă a instalării va avea loc în 2022, iar sistemul va fi deja de 6 ori mai puternic decât Cray XC40. La 5 ani distanță, computerul va primi un upgrade care îl va face de 3 ori mai puternic, adică de 20 de ori față de sistemul curent.

Investiție pe măsură

 (w670)

Prețul uriaș plătit de guvern nu include doar componentele necesare acestuia, ci și menținerea sa timp de 10 ani. Met nu a transmis încă de la cine va cumpăra supercomputerul.

Investiția este cea mai mare din istoria oficiului de meteorologie britanic, însă departamentul crede că va face o diferență foarte mare, aducând 22 de euro la fiecare 1 euro cheltuit.

Vom fi cu câteva străzi înaintea tuturor", a transmis CEO-ul oficiului, Penny Andersby. „În final, va face diferența pentru fiecare individ, fiecare departament guvernamental, fiecare industrie, fiindcă oamenii văd cum prognozele devin din ce în ce mai bune".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel