In memoriam Dumitru (Puși) Dinulescu

S-a stins din viață Dumitru (Puși) Dinulescu, unul dintre cei mai importanți dramaturgi și prozatori ai noștri, anunță Uniunea Scriitorilor într-un comunicat. 

Născut la București, pe 27 august 1942, a urmat Facultatea de Filologie a Universității din București și apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția regie de film și televiziune. A fost redactor și regizor la Televiziune. A debutat publicistic în „Amfiteatru”, în 1966, colaborând ulterior la revistele „România literară”, „Viața Românească”, „Luceafărul”, „Vatra”, „Tribuna”. A debutat editorial în 1968, cu volumul de povestiri Robert Calul, urmat de Linda Belinda (1979; Premiul Asociației Scriitorilor din București), Galaxia Burlacilor (1980), Eu și Robert Calul (1982), Îngerul contabil (1985), Două piese de teatru (2002), Teatru (2010). A regizat filmele Sper să ne mai vedem (1985; după un scenariu de Ion Băieşu) şi Nuntă cu sirenă (1998).

În 2005, Alexandru Tocilescu a regizat pentru Televiziunea Română piesa lui Puşi Dinulescu Bani de dus, bani de-ntors, avându-i în distribuție pe Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Adriana Trandafir, Carmen Tănase. În 2018, Dumitru (Puși) Dinulescu a primit premiul Opera Omnia din partea Filialei Bucureşti - Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România. 

În cuvintele Taniei Radu, scriitorul a avut „un ochi necruțător, atent la detalii, la pitorescul când absurd, când lugubru al realității românești”, fiind „beneficiar al unei prize la real de tip gogolian”.

Prin dispariţia lui Dumitru (Puși) Dinulescu, Uniunea Scriitorilor din România şi întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel