F.D Roosevelt, filmuleț cu dizabilitatea necunoscută publicului

Franklin Roosevelt
Franklin Roosevelt

Fostul președinte american Franklin Delano Roosevelt apare într-o filmare de opt secunde, din 1944, în timp ce este transportat cu un cărucior cu rotile, dovadă a bolii sale pe care s-a chinuit s-o păstreze secretă până la momentul morții, în aprilie 1945.

Ray Begovich, profesor de jurnalism la Facultatea Franklin din Indianapolis, a găsit scurta filmare - de altfel, deosebit de rară - în timp ce se documenta pe un alt subiect în arhivele naționale, conform Huffington Post.

FDR a luat poliomielita (polio) în 1921, la vârsta de 39 de ani. De atunci, Roosevelt a mers cu ajutorul unui suport de picior sau sprijinit de cineva. În perioada în care a condus SUA, democratul a avut grijă să se deplaseze cu un scaun cu rotile doar în intimitate și nu în aparițiile publice. Fotojurnaliștii au cooperat spre a masca dizabilitatea lui Roosevelt, iar cei care nu făceau așijderea se trezeau cu aparatele blocate de agenții serviciilor secrete, potrivit Muzeului Prezidențial FDR și site-ului Bibliotecii publice.

”Această filmare ar putea prezenta primele imagini cu președintele în scaun cu rotile și nu a fost niciodată menită să fie arătată publicului”, spune profesorul Begovich. Bob Clark, un responsabil al arhivelor din Biblioteca Roosevelt din New York, spune că nu știe de existența unor filmări similare.

FDR apare în filmuleț vizitând USS Baltimore la Pearl Harbor, în 1944. Cele opt secunde îl arată pe liderul american ieșind pe una dintre ușile navei și coborând pe ceea ce pare a fi o rampă. Scaunul cu rotile nu se vede foarte clar, fiind acoperit de o linie de marinari - posibil în mod voit - dar celebra pălărie albă a lui Roosevelt, care era probabil mai înalt decât toți cei care îl escortau, poate fi văzută strălucind din spatele mateloților.

”Pentru mine, importanța istorică a acestui clip este aceea că ne amintește cum un președinte a luptat în al Doilea Războii Mondial și a trecut prin Marea Criză Economică (1929-1933) dintr-un scaun cu rotile. Cred că este o tragedie că nu am avut mai mulți candidați la Biroul Oval care să folosească un scaun cu rotile sau un câine pentru ajutor”, a mai spus Begovich.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel